MODA SLAJDER

DIZAJNERKA MILENA ĐURĐIĆ: Žena treba da bude dosljedna sebi

 

Milena-Djurdjic_Boris-Calic

Milena Đurđić i Boris Ćalić poziraju ispred haljine specijalno izrađene za ,,Electronic beats festival” (foto: Boris Šekularac)

Crnogorska dizajnerka Milena Đurđić predstavila je sa kolegom Borisom Ćalićem u Podgorici haljinu izrađenu u čast ,,Electronic beats festivala“.

Sa Milenom smo razgovarali o saradnji sa organizatorima ,,Electronic beats festivala“, glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem, uvođenju uniformi u osnovne škole, novim projektima i tome kako vidi trendove..

Čime ste se vodili u izradi haljine i kako je uopšte došlo do saradnje sa ,,Electronic beats festivalom“?

– Nina Redžepagić je moj veliki prijatelj, a i privatno dosta komada izrađujem za nju. Tako  je došla na ideju da uradim jednu kreaciju za ,,Electronic beats festival“. Ja sam predložila i Borisa Ćalića, dizajnera, zato što mislim da bi to bilo interesantno. Tu je, naravno, sinergija dva dizajnera koji se međusobno poštuju, čiji je rad negdje i sličan, tako da sam mislila da će biti bolje ako nas je više. Ispostavilo se tako. Zaista reakcija ljudi je super, druženje je isto tako veoma lijepo, pa mislim da smo napravili dobru priču.

Radili ste i kostime za film ,,Umir krvi“. Da li Vam  veći izazov predstavlja izrada kostima za predstave, filmove, manifestacije ili za sopstvenu kolekciju?

– Sve to ima neku svoju draž. Kada radim kolekciju, tu sam isključivo odgovorna ja, tu imam potpunu slobodu. Film i pozorište su nešto drugo. Tu imate reditelja, odrade se skice i apsolutno moraju neke koordinate reditelja i scenariste da se slušaju, kako su oni doživjeli priču, a kako ja. Tu se negdje nalazimo na zajedničkoj ljestvici kako bismo sve to najbolje upakovali da bi kostim bio adekvatan. Takođe, riječ imaju i glumci, da li im odgovara ili ne i uvijek je taj proces veoma interesantan. Izrada kolekcija je drugačija, daje slobodu. Bilo je interesantno, jer smo spojili, pored elemenata ,,Electronic beats festivala“ koji asocira na disko, kuglu, jake boje, i elemente 3D koje inače volim da koristim u svojim radovima. Dosta volim konstrukciju. Volim da se igram sa formom, tako da sve je to bilo zanimljivo uklopiti i upakovati u tu haljinu.

milena emir

Milena Đurđić i Emir Hadžihafizbegović u njenoj kreaciji na Sarajevo film festivalu (foto: Facebook)

Glumac Emir Hadžihafizbegović nosio je  Vaš model, frak, na ,,Sarajevo film festivalu”. Kako je bilo sarađivati sa njim?

– To je zaista neprocjenjivo iskustvo. On je bio gostujući glumac u seriji ,,Dojč kafe“, čiji sam kostimograf.  Energije su nam se poklopile. Pozvao me je da budem gost na Sarajevo film festivalu, izrazio želju da mu napravim frak. Zaista su reakcije fantastične beogradskih, hrvatskih, bosanskih glumaca koji su kazali da je izgledao kao da je iz Holivuda. Veoma sam ponosna, prije svega, na poznanstvo sa njim, jer od neprocjenjivog je značaja povjerenje da mu napravim frak za premijeru filma. Sedam dana sam bila na Festivalu. Puno utisaka, naravno napravljeni su i novi kontakti, mogućnosti za nova angažovanja i, eto tako, idemo malo van Crne Gore.

Da li je u toku izrada nove kolekciju za sezonu 2015/2016?

– Ja sam svoju novu kolekciju predstavila u aprilu ove godine na završnoj večeri ,,Montenegro fešn vika”. Poslije toga sam upala u projekte, cijelo ljeto sam radila serije, reklame, pa sedam dana  bila u Sarajevu, krenule su porudžbe septembar-oktobar za vjenčanja, jer ja radim i muške i ženske kolekcije, tako da je toga bilo dosta.  Mislim da nova kolekcija  neće biti prije proljeća 2016. godine, jer ja kada radim kolekciju želim zaista da joj se potpuno posvetim i mislim da za to treba puno vremena i energije, a sad sam u drugim projektima.

Šta je ,,must have“, odnosno, obavezni komad ove jeseni?

– Ne volim da govorim šta je ,,in“, a šta ,,out“, jer ti trendovi se trebaju pažljivo uzimati i nekako ga vi kroz svoj način oblačenja upakovati,  modifikovati, prilagoditi. Ono što jeste činjenica je da je tu krzno u svim mogućim bojama, zatim koža eksperimentisana na dosta načina, džemperi isto, varijante od prepletaja, šara, boja, tekstura. Posljednjih deset godina zaista imamo priliku da vidimo širok spektar stilova. Bitan je samo način na koji će to osoba da iznese i da ga prilagodi svom stilu. Uvijek žena treba da bude dosljedna sebi, a ne samo da uzmete tako komad i vidite da niste to vi. Apsolutno treba birati pažljivo, prilagoditi figuri i prilici.

Prije nekoliko dana stigla je vijest iz Hrvatske, vezana za uvođenje uniformi u osnovne škole. Kakav je Vaš stav povodom toga?

– Apsolutno sam za, ja sam to pričala otkad sam na javnoj sceni zvanično, a to je već četiri godine. Voljela bih da se usvoji to i predmet Kultura odijevanja, što svakako mnogo znači. Onda djeca imaju mogućnosti da se na pravi način edukuju od malih nogu i da izgrade svoj stil koliko-toliko na pravi način. Kao što u Britaniji i Francuskoj to ima, nije to tek tako postavljeno, već prosto znak jednakosti da postoji između svih i kad svi sjednu u klupe da tu nema drugih razlika. Postoji jedno, a to je da su svi isti.

Bojana Radonjić