ART

ZAVRŠENI KNJIŽEVNI SUSRETI CUM GRANO SALIS 2015: Nagrada ,,Meša Selimović” dodijeljena Filipu Davidu

9c22bf0826f34ae53c73a0520752475f

Sa uručenja nagrade Foto: Oslobođenje.ba

Nagrada ,,Meša Selimović”, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, pripala je piscu Filipu Davidu za roman “Kuća sećanja i zaborava” u izdanju izdavačke kuće “Laguna” iz Beograda. Dodjelom ove nagrade u Tuzli završeni su 15. književni susreti ,,Cum Grano Salis”.

Kako je prilikom dodjele nagrade saopštio žiri, u sastavu Julijana Matanović, Enes Karić (predsjednik), Vladimir Arsenić, Milorad Popović i Hadžem Hajdarević, roman “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida pripovijeda priču o četiri prijatelja koji su kao djeca preživjeli holokaust.

-Istovremeno, David kroz tekst pokušava ponuditi nekoliko od mogućih odgovora na pitanje šta je suština zla. Oslanjajući se na svojevrsno kombiniranje fantastike i dokumentaristike, vješto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumijeva i mnogo više od užasa Drugog svjetskog rata- saopštio je žiri.

Sam Filip David je, preuzimajući nagradu od gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, kazao da je zatečen ovim priznanjem.

-Ovo za mene jeste najznačajnija nagrada koja se može dobiti na ovim prostorima. Već sama nominacija za ovu nagradu jeste sama po sebi veliko priznanje. Pisanje knjiga i žiriranje nisu lak posao. To nije atletika i trka na stotinu metara, gdje se tačno zna ko je prvi stigao. Od pet nominovanih romana svaki ima neke svoje kvalitete. Moj roman, koji govori o nesreći i stradanju, najbolje se može pročitati ovde u BiH. Meni jako mnogo znači što upravo u Tuzli primam to priznanje. Jer narodi BiH su najbolje osjetili šta znači tragedija života. Ne samo u ovom ratu, nego u svim ratovima koji su prelazili preko svih naših prostora. A istovremeno je BiH bila simbol da je zajednički život moguć. I taj simbol opstaje i danas. Bez obzira u kojim smo dijelovima nekadašnje Jugoslavije, ja vjerujem da dobar deo ljudi gleda u BiH kao u mjesto gdje će se dokazati da je zajednički život moguć. Ako se to ne dokaže to će biti veliki poraz svih nas-kazao je David.

Izvor: Oslobođenje.ba

kud duga