DOM PREPORUKA

ISHRANA: Dobra ideja za zdrav doručak

Tražite dobre ideje za zdrav doručak?  Zob i njezine varijacije poput kaše i pahuljica vrlo su zdrava, ali i jeftina hrana. Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati ili  razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih dezerta, poput kolačića, piše Huffington Post.zobena kasa

Siti ste duže

Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimuliše probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe te tako snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce i krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Snižava pritisak

Od svih jela kojima možete stabilizovati pritisak, zobena  kaša jedna je od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljno vlakno, a studije pokazuju da redovnim uzimanjem može sniziti krvni pritisak i do 30 posto.

Smanjuje rizik od raka

Cijelozrne namirnice, uključujući i zobene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija objavljena u časopisu British Medical Journal. Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

Nije skupo

Možete već za par eura kupiti pola kilograma zobenih pahuljica koje će vam trajati čitavu sedmicu. Čak i one iz bio uzgoja ne koštaju više od dva eura. Na taj način će zobena kaša zadovoljiti i vaš stomak i novčanik.

Izvor: Atma.hr