Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO NAUKE: Prijavite se za nagradu za mlade naučnike u okviru programa ,,Čovjek i biosfera”

uneskoMinistarstvo nauke pozvalo je mlade naučnike da prijave projekte za Nagradu u okviru programa Čovjek i biosfera. Program (MAB – Man and the Biosphere) je međuvladin naučni program čiji je cilj da uspostavi naučnu osnovu za poboljšanje odnosa između ljudi i njihove okoline na globalnom nivou.

Ciljevi Nagrade u okviru programa Čovjek i biosfera su da podstaknutu mlade naučnike, naročito one iz zemalja u razvoju, da koriste MAB istraživanja, MAB područja i rezervate u svojim istraživanjima. Pruža se mogućnost onima koji već koriste ta područja da odrade komparativne studije u nekim drugim u ili izvan vlastite zemlje, a unapređuje se i razmjena informacija i iskustava među novom generacijom naučnika.

Sljedeći kriterijumi koristiće se pri selekciji:

1. Da bi bile prihvatljive, prijave se podnose na MAB aplikacionom formularu za nagrade za mlade naučnike (na engleskom ili francuskom jeziku) i odobrava ih MAB Nacionalni komitet podnosioca*, koji može podržati samo dvije prijave godišnje od strane prijavljenih koji nisu stariji od 40 godina (na dan zatvaranja konkursa).
2. Prioritet se daje interdisciplinarnim projektima koji se realizuju u rezervatima biosfere određenim u okviru programa Čovjek i biosfera ili potencijalnim rezervatima biosfere.
3. Kandidati iz razvijenih zemalja imaju pravo na nagradu samo u posebnim slučajevima.
4. Svaka nagrada je određena na najviše od 5,000 dolara.
5. Istraživanje podržano ovom nagradom trebalo bi da bude završeno u roku od dvije godine.
6. Kandidati moraju da podnesu izvještaj o finansiranom istraživanju Sekretarijatu MAB-a u Parizu i svom MAB Nacionalnom komitetu *, i daju saglasnost na mogućnost da UNESCO objavi rezultate svojih istraživanja.
7. Međunarodni troškovi putovanja obično nisu pokriveni ovim nagradama.

Kompletna prijavna dokumentacija (na engleskom ili francuskom jeziku) dostavlja se u dva štampana originala Ministarstvu nauke na adresu: Rimski trg bb, 81000 Podgorica, do ponedjeljka, 12. oktobra 2015. godine.

Dodatne informacije i aplikacioni formular može se preuzeti ovdje.

MAB područja u Crnoj Gori

Basen rijeke Tare uživa UNESCO zaštitu u okviru programa ,,Čovjek i biosfera” (MAB) od 1977. godine.

Zaštićena UNESCO područja su: Prirodno i kulturno – istorijsko područje Kotora i NP Durmitor sa basenom rijeke Tare. U procesu evaluacije su dvije nominacije za UNESCO listu svjetske baštine: Istorijsko jezgro Cetinje i Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.