KOLUMNE

MOJ SVIJET: Ko sporo radi, brzo odmara

Piše: Dušanka Vukadinovićdusanka cirovic obradjena

Jesu li Crnogorci lijeni? U Crnoj Gori jesu, u Njemačkoj i Švajcarskoj pretpostavljam da nijesu, jer da je tako, kod tamošnjih poslodavaca ne bi radili do penzije, ako u međuvremenu ne osnuju svoj biznis. Nikada nijesam čula da je neki Crnogorac u inostranstvu ostao bez posla zbog lijenosti i neodgovornosti. Samo domaći sistem spreman je da trpi te neradnike, koji neće ni grožđe da beru za deset eura dnevno, te lijenštine koje na raznim poslovima, u privatnom i državnom sektoru, prihoduju čak i do 350 eura mjesečno.

I nije tačno da u Crnoj Gori ne može da se zaradi. Samo ko hoće da radi. Ovaj anonimni iz sektora trgovine gorivom dokaz je za to. Koliko je on mučenik radio da bi mu bila obračunata mjesečna plata od 100.000 eura. Koliko godina iskustva, kvalifikovanosti, a prije svega predanosti poslu stoji iza ove sume? Njegov bruto mjesečni prihod jednak je 140 prosječnih zarada u državi. On, budno prateći put nafte od izvora do rezervoara, zaradi stan za mjesec. Mi, obični lijeni smrtnici moramo za taj cilj ljenčariti više od 10 godina. Naravno, kad bi platu ostavljali na stranu, da je ne trošimo. Ali, nažalost, ako smo lijeni da je zaradimo, nijesmo da je potrošimo. Ma ne prođe ni sedam dana, a mi smo već bez eura.

Zanima me ide li ovaj anonimni na odmor? Da li neko ko ima platu od 100.000 eura uopšte može da ide na odmor? Kolika mu je plata kada je na odmoru? Mora li neko ko ovoliko zarađuje i da odmara duže kako bi bio spreman za nove radne izazove? Sve su ovo pitanje koja se prosto nameću, jer radnika sa platom od 100.000 eura vidim savijenog do poda i isplaženog jezika. Za kvalitetan rad neophodan je i kvalitetan odmor.

Zato se, sad shvatam, Crnogorci, koji poslovično sporo rade, najbrže odmaraju. Imaju mahom od sedam do 15 dana ljetnjeg odmora. Sa vikendima. I to je to za cijelu godinu. Iako stravično lijeni i neefikasni na poslu, poslodavcima su i takvi neophodni. Podsjećanje na zakon i radna prava i u ovom slučaju ne donosi ništa dobro.

A, na kraju što bismo uopšte odmarali, kad ionako ne radimo ništa. Zar nam poslije odmora na poslu treba i odmor na odmoru. Pa, previše je.