ART ART_IZDVOJENO

PODSJEĆANJE: Cijela sala je ustala i aplaudirala kada je čula ,,ser Entoni Hopkins”, a evo i zbog čega (video)

hopkinsŠta Entoni Hopkins i Andre Rij imaju zajedničko? Kompoziciju ,,And the waltz goes on”.

Priredili smo danas malo podsjećanje na svjetsku premijeru Hopkinsovog valcera iz 2011. godine u Beču. Izvodi je Andre Rij sa orkestrom.

No, prije toga vrijedi podsjetiti i na divnu priču koja je pratila ovu saradnju.

– Dame i gospodo, imam iznenađenje za vas. Moram reći da je to i za mene bilo veliko iznenađenje. Prije nekoliko mjeseci imao sam telefonski poziv iz kancelarije u Njujorku. Član osoblja kazao mi je da ima nekoga na vezi ko bi želio da razgovara sa mnom, te da je on moj veliki fan. Komponovao je valcer i insistirao da ga odsviram sa orkestrom. Takve pozive dobijam svaki dan – počeo je ovim riječima Rij svoje izlaganje na njemačkom na koncertu u Beču.

On je dodao da ga je svih ovih godina iskustvo naučilo da novi Johan Štraus tek treba da bude rođen.

– Kada sam čuo čovjekovo ime, skoro sam se onesvijestio. On je svjetski poznati glumac, u ovome trenutku najveća holivudska zvijezda – nastavio je Rij.

Kako je otkrio, prije 50 godina ovaj svjetski glumac bavio se muzikom. Napisao je valcer na papiru, ali ga niko nikada nije čuo, jer je glumac bio suviše uplašen da ga bilo kome da da ga pogleda.

– Prije nekoliko godina vidio me je na američkoj televiziji. Kazao je: ,,To je čovjek koji će svirati moj valcer sa orkestrom”. Razgovarali smo i odmah se našli. Divan je čovjek, tako da sam mu rekao: ,,Samo mi pošalji note”. Poslao ih je, snimili smo valcer i mogu da vam kažem da je valcer izvrstan – uzbudljiv, romantičan, filmičan. Veoma sam ponosan što mogu danas ovdje u Beču da ga odsviram prvi put. Još sam ponosniji da vam predstavim tu svjetsku holivudsku zvijezdu. Došao je iz Los Anđelesa da tu bude sa nama večeras. Molim vas za veliki aplauz. Ser Entoni Hopkins! – najavio je Rij.

Publika se okretala ka njemu u nevjerici i šoku, bilo je tu i suza, a iznad svega tu je bilo poštovanje i aplauz. Svi u sali podigli su se da odaju počast ovom velikom glumcu.

– Veliki sam Rijev poštovalac godinama. On je izvrstan muzičar. Supruga i ja imali smo isti san – da ga jednoga dana sretnemo, pa sam mu poslao kompoziciju koju sam napisao. Ovo je ostvarenje sna, da Andre je svira sa orkestrom. Potpuno sam oduševljen rezultatom. Više je nego što sam mogao da očekujem! – kazao je Entoni Hopkins.

B.R.

kud duga