PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Hodanje stepenicama štiti srce i smanjuje rizik od moždanog udara

640-01359531 Model Release: Yes Property Release: No High angle view of a young woman climbing up stairs

Hodanje stepenicama je često opcija koja dolazi u obzir samo kada je lift u kvaru, ali danas sve više ljudi prepoznaje koliku dobrobit za zdravlje i liniju donosi ova vrsta vježbe.

Donosimo pet razloga zašto bi trebalo da hodate stepenicama.

  1. Sagorijeva više kalorija od hodanja ili trčanja

Razna istraživanja dokazuju da ovim načinom vježbe gubi se puno kalorija, a prema nekim navodima za hodanje stepenicama je potrebno i do sedam puta više energije nego vožnja liftom, a osam do devet puta više nego sjedenjem. Penjanje stepenicama je sport koji uključuje i trčanje uz stepenice a troši jednaki broj kalorija kao da ste igrali odbojku ili košarku.

  1. Štiti zdravlje srca

Istraživanja su već bezbroj puta potvrdila da tjelesna vježba čini srce zdravim.

  1. Smanjuje rizik od moždanog udara

Rezultati studije sprovedene na univerzitetu Harvard potvrđuju da redovna fizička aktivnost, pa tako i hodanje stepenicama, može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Od ispitanih 11.000 muškaraca oni koji su prijavili da se tokom dana popnu stepenicama do stana na trećem ili petom spratu, umanjili su rizik od moždanog udara za čak 29 odsto.

  1. Daje snagu

Skoro su svi mišići aktivni kada hodate stepenicama, a sve to znači da jačate svoj lokomotorni sistem. Prilikom hodanja stepenicama ne bi trebalo se držati za ogradu i ,,mahati” rukama.

  1. Jednostavno je

– Za ovu aktivnost nijesu potrebni dodatni rekviziti, svaka sagrađena zgrada ima stepenice pa ne morate gubiti vrijeme na odlazak u teretanu. Takođe vam nije potrebna posebna odjeća ili obuća – penjati stepenicama se možete i u odjelu i u gumenim čizmama – sve što treba jeste volja – prenosi healthdigezt.com.

Izvor: Ordinacija.hr