PREPORUKA SPORT

NBA: Preminuo Deril Dokins

daril dokins
Bivši NBA igrač Deril Dokins preminuo je od srčanog udara u 58. godini u bolnici u Alentaunu, saopštila je Dokinsova porodica.

– Sa velikom tugom dijelimo sa vama vijest o smrti našeg dragog supruga i oca Derila Dokinsa koji je preminuo od srčanog udara. Deril je dodirnuo dušu puno ljudi svojim osmijehom i ličnošću, nevjerovatnim zakucavanjima, ali više od svega, svojim velikim, divnim srcem – piše u saopštenju porodice Dokins.

Dokins je 1975. godine ispisao istoriju kada je postao prvi košarkaš koji je direktno iz srednje škole ušao u NBA ligu.

Petnaest sezona proveo je u toj ligi, najduže igrajući za ,,Philadelphia 76ers”-e i ,,New Jersey Nets”-e.

– Mi iz ,,Sikersa” smo duboko potrešeni viješću o smrti apsolutne legende Derila Dokinsa. Izgubili smo dragog prijatelja, ikonu na terenu i van njega. Sa sjetom se sjećamo njegovih ne samo fantastičnih zakucavanja već, ono što je bitnije, njegove moćne ličnosti. Jednostavno, Deril Dokins bio je voljen od porodice, prijatelja, bivših saigrača i fanova širom svijeta. Njegova harizma, zarazni osmijeh i nevjerovatni smisao za humor svima će nam beskrajno nedostajati. Čokoladni grom uvijek će imati posebno mjesto u našim srcima. Njegova porodica je u našim mislima i molitvama – napisao je direktor ,,Philadephia 76ers”-a Skot O'Nil.

Čokoladni grom je nadimak koji mu je dao pjevač Stivi Vonder.

U medijima su se svi sportski novinari osvrnuli na Dokinsovo, kako pamte, legendarno zakucavanje 1979. godine u utakmici ,,San Antonio Spurs”-a protiv ,,Kansas City”-a. Rezultat silovitog zakucavanja ovog košarkaša visokog 210 centimetara i teškog 115 kilograma bili su proliveni komadići stakla po terenu i pokidani obruč.
B.R.