Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PUTOVANJA: Upozorenja za putnike, Barselona najopasnija

Došli ste u neki grad da se konačno odmorite i uživate i ne pada vam na pamet da brinete hoćete li biti prevareni. Uslužni taksisti, ljubazni mještani i hotelski radnici čine vam se kao raj. Greška. Upravo su oni najčešći prevaranti, a evo i zbog čega.

Prema istraživanju britanskog portala za putovanja Just The Flight, turisti su najgorim gradom za odmor prozvali Barselonu kada su prevare u pitanju. Slijede Pariz i Rim.

peticija

U Parizu se tako možete često susresti sa ,,gluvom” djecom, kako ona tvrde, koja vas mole da potpišete peticiju i mole za donaciju. Dok mole, njihove male spretne ruke, poput onih iz djela Čarlsa Dikensa ,,Oliver Tvist”, iz vašeg džepa vade sve što imate.

Još trikova džeparoša po Evropi. Pretvaraju se da su ljubazni mještani. Govore vam kako se upravo desila drska krađa i da morate pripaziti na dragocjenosti. I dok vi tako provjeravate jesu li vam sve dragocjenosti na mjestu, ljubazni mještani iz prikrajka posmatraju mjesto na koje ćete vratiti sva ta dokumenta i novac kako bi vas kasnije opljačkali.

masaza

Barbados, Bahami i druga ostrva čine se kao raj. Još ako je uz to dostupna i besplatna masaža na plaži – pa vi ste pogodili džekpot. Ili nijeste kada se, nakon besplatne masaže ipak predomisle i zatraže da tu uslugu platite.

Oduševljeni ste nakitom u Bangkoku i Nju Delhiju, a još vam i nude odličnu cijenu na ulazu u tržni centar – pa, to je sjajno, super ćete proći i pokupovati poklone za sve ukućane i prijatelje! Kažete zlato i srebro po takvoj cijeni, pa gdje to ima?! Razmislite ipak još jednom da li ćete tu ponudu prihvatiti.

U Atini vam prilazi prava ljepotica. Pozivate je na piće. Prihvata. Sijedate, naručujete. Razgovor teče, a sa njim i ture pića. Rezultat tog sastanka je – vi ostajete sami sa povećim računom, a djevojka odlazi uz poveću proviziju koju će dobiti od šefa zbog tog poduhvata.

sorry-were-closed

Rezervisali ste mjesto u odličnom restoranu preko TripAdvisor-a. Uzimate taksi. Vozač vas uvjerava da je taj restoran zatvoren. Nije, on samo želi da vas odvede u drugi restoran i dobije proviziju od vlasnika tog objekta. Sve ovo dešava se često u Evropi.

Taksisti kao taksisti, isti su u cijelom svijetu. Njihove prečice tako će vas koštati duplo od regularne cijene koju biste platili za tu rutu.

cup-and-ball-trick

U Parizu, Londonu i ostalim gradovima možete vidjeti na ulici muškarce koji izvode trikove. Zanimljivo vam je gledati i pogađati sa ostalima ispod koje čaše se nalazi loptica? Pripazite tom prilikom bolje na dokumenta i novac, jer vrlo lako možete ostati bez njih kada vas odžepare.

U Argentini i Brazilu često se dešava da neko na neko namjerno prospe piće ili vas poprska kečapom, pa i vidi fleku od ptičjeg izmeta. Ne dajte se zavarati, jer dok se on ili ona tako izvinjavaju i čiste vas, čiste i vaše džepove, pa lako možete ostati bez dokumenata i novca kad se cijela farsa završi.

hotel

Kada stignete u hotel u Maroku, Indiji, Egiptu i ostale zemlje Trećega svijeta uvijek prvo pogledajte sobu u kojoj ćete boraviti, pa ako vam se svidi, ostanite i na kraju platite. U protivnom, moglo bi doći do iznenađenja i šoka kada uđete u sobu, jer nije sve tako idealno kako izgleda na fotografijama na internetu.

Policajci su tu da nas čuvaju i uvijek je savjet da kada ste u nekom gradu možete se obratiti njima za smjernice i savjete. E pa, dobro porazmislite da li ćete im vjerovati kada u Bogoti, Meksiku i Bangkoku zatraže dokumenta i nekako uspiju da nađu grešku sa vizom. Naravno, potpuna izmišljotina, jer tražiće vam da im platite kaznu na licu mjesta. U tom slučaju vi od njih tražite da sve to riješite u policijskog stanici i gledajte kako magijom greška nestaje pred vašim očima.

Ah, taj divni Istanbul. Šetate, uživate u znamenitostima, kad najednom ispred vaših nogu na ulici se stvori četka. Sagnete se, podignete, predate je čistaču cipela, on vam zauzvrat nudi da vam očisti cipele. Kako lijepo! Baš i nije kada vam na kraju zatraži novac za tu uslugu.

ruzmarin

U Madridu i Nju Delhiju starija gospođa nudi vam grančicu ruzmarina što je znak prijateljstva. Prijateljstvo u ovom slučaju može skupo da košta, jer vas onda grabi za dlan kako bi vam pročitala sudbinu. Naravno, za sve to traži naknadu. Ako odbijete, počeće da vam proklinje porodicu.

Čest slučaj u Evropi je i takozvani ljubazni fotograf. Dok se vi tako slikate prilazi vam ljubazni mještanin i nudi se da vas fotografiše. Najbolji scenario – tražiće vam sitniš za tu uslugu. Najgori – pobjeći će sa vašim fotoaparatom.

B.R.

Foto: Alamy