MAGAZIN PREPORUKA

ŽIVOT: U dvadesetim ostala bez materice, u tridesetim rodila dječaka

 

trudnica

 

Poslije četiri pokušaja, konačno je ostala u drugom stanju. Trudnoća je protekla bez ikakvih komplikacija, a ona je rodila zdravog dječaka. Ovo je životna priča majke iz Švedske, koja je zbog karcinoma izgubila matericu kada je imala dvadeset godina, a u tridesetim je, zahvaljujući materici koju joj je ,,ustupila” njena majka, rodila dječaka.

-Još ne mogu da opišem zadovoljstvo i sreću koju osjećam. Sve te emocije o kojima sam toliko maštala su tu, ali su još intenzivnije- rekla je Šveđanka koja nije željela da otkriva svoj identitet.

Dr Mets Brenstorm ističe da su se ovom revolucionarnom procesu priključile još četiri porodice. Ista materica transplantirana četiri puta donijeće na svijet četiri generacije. Do sada su postojala dva pokušaja transplatacije materice, ali nažalost nijedan nije bio uspješan.

Ljekari iz Francuske, Britanije i Amerike ujedinili su se u ovim pokušajima, ali je donor uvijek bila preminula osoba, a ne živa, kao što je u ovom slučaju. Majka, u ranim 30, koja je ovim putem donijela na svijet svoje dijete, kaže da je suzama ispratila svoju majku u operacionu salu i da nikada neće moći da joj se dovoljno zahvali za ovo što je učinila za nju.

Ponosna baka, koja ima oko 50 godina, kaže da nije previše razmišljala kada joj je kćerka predložila ovu ideju.

-Ne samo da imam unuče, već mi je drago što sam na ovaj način ušla u istoriju moderne medicine- rekla je  baka. Nakon transplantacije, ljekari su čekali godinu dana, pa su se tek tada odlučili na IVF postupak.

Dr Brenstorm ističe da sa kolegama radi na usavršavanju ove procedure, a nada se da će materice preminulih žena moći da koriste na ovaj način, kao i da će razvojom medicine skratiti samo vrijeme operacije.

Izvor: Agencije