DRUŠTVO PREPORUKA

BOŠKOVIĆ: U budžetu za narednu godinu novac za talentovane učenike

Zavod-za-udzbenike_Predrag-Boskovic_3

Ministarstvo prosvjete nastaviće da pomaže talentovane učenike, a budžetom za narednu godinu biće opredijeljen novac za tu namjenu, poručio je resorni ministar Predrag Bošković.

On je danas uručio nagradu učeniku drugog razreda Matematičke gimnazije Nikoli Raičeviću, koji je osvojio bronzanu medalju iz na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Olimpijada je, kako se navodi, održana od 4. do 16. jula gradu Čijang Maj na Tajlandu, a na njoj je učestvovalo 577 učenika srednjih škola iz 104 države.

-Ministartvo prosvjete će nastaviti da pomaže talentovane učenike i već od sljedeće kalendarske godine u budžetu će biti opredijeljena sredstva koja će pomaći tim učenicima- kazao je Bošković na konferenciji za novinare.

On je pojasnio da će talentovane učenike podržati ne samo kroz njihovo osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, već i kasnije prilikom izbora studija, kako bi znanja koja steknu na prestižnim Univerzitetima prenijeli po povratku u Crnu Goru.

Na taj način bi, kako je naveo Bošković, država imala mogućnost da napreduje primjenom tih najsavremenijih znanja.

Prema njegovim riječima, u Ministarstu je postala tradicija u da se okupljaju povodom uspjeha učenika iz Crne Gore.

-To je još jedan dokaz da talenata u Crnoj Gori ima samo ga treba podržati u naporima kako bi se ostvaralo ono što su njihovi snovi i zašta su tim talentom predodređeni- poručio je Bošković.

On je kazao da je uručenje nagrade simboličan gest, ali se njime pokazuje da se država želi da se fokusira na najtalentovanije učenike, jer su oni, kako smatra, perjanica i ono što može da promijeni crnogorsko društvo na bolje.

Bošković se zahvalio Raičeviću i kazao da se nada se da će afinitet prema matematici nastaviti dalje da njeguje.

Raičević je kazao da je Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije i najveće takmičenje među srednjoškolcima.

Prema njegovim riječima, medalja na takvom takmičenju je najveći uspjeh.

Na pitanje šta planira, on je kazao da će nastaviti da se bavi matematikom.

-Nastaviću da se bavim matematikom i nastojaću da budem bolji -kazao je Raičević.

Izvor: Mina