Porto Novi
DOM PREPORUKA

RODITELJI, OPREZ: Djevojčice zbog psihičkih problema sklone samopovrjeđivanju

 

mother-and-teenage-daughter-1.bp.blogspot

Studija urađena ove godine u Velikoj Britaniji pokazala je da mnogi roditelji ne prepoznaju psihičke probleme i pritiske s kojima se bore djevojčice i djevojke u dobi između 11 i 21 godine.

 

-Samoozljeđivanje je najveći problem kod djevojčica i djevojaka u dobi između 11 i 21 utvrdili su stručnjaci na uzorku  više od 1.500 djevojčica i djevojaka u Velikoj Britaniji u dobi između sedam i 21 godine, a rezultati su upozoravajući- kazala je voditeljica projekta Džuli Bentli.

Brojke pokazuju da su dobro psihičko stanje i mentalna čvrstina djevojaka u Velikoj Britaniji ugroženi, a da odrasli to ne prepoznaju. Među ispitanicama, najveći problem je samoozljeđivanje, potom psihički poremećaji i bolesti, depresija i poremećaji prehrane, kao i pušenje.

Oko 62 odsto djevojaka kazalo je da poznaju nekoga ko ima psihičkih problema, dok ih 82 odsto smatra da odrasli često ne uočavaju pritisak s kojima se one suočavaju.

Više od trećine kazaloje  da su u nekom trenutku trebale pomoć zbog lošeg psihičkog stanja. Istraživanje za 2015. pokazuje da djevojke smatraju da su brige njihovih roditelja ostale u prošlosti, jer starije još uvijek najviše brinu droga i alkohol. Strahovi od seksualnog uznemiravanja i nisko samopoštovanje kada se radi o tijelu vrlo su rašireni, pokazuje studija.

Tri četvrtine djevojaka kaže da strah od seksualnog napada utiče na njihov svakodnevni život, a 16 odsto među njima kazalo je da se tako osjeća zbog izgleda.

Bentli poziva na otvoreni razgovor o problemu, te upozorava kako istraživanje pokazuje da je danas život za djevojčice u Velikoj Britaniji prilično zahtjevan jer se one na svakom koraku bore s nedaćama.

Izvor: BBC