ART PREPORUKA

NIKŠIĆ: Slavistički skup ,,Njegoševi dani” od 26. do 29. avgusta

niksic 3

 

 

Šesti međunarodni slavistički skup ,,Njegoševi dani” biće održan u Nikšiću od 26. do 29. avgusta  Kao i prethodnih godina učešće je prijavio veliki broj naučnika iz najznačajnijih slavističkih centara širom Evrope.

Na svečanom otvaranju Njegoševih dana u Koncertnoj sali Muzičke škole u Nikšiću sa početkom u 20.00 časova  goste će pozdraviti: Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, prof. dr Boguslav Zielinski, član Naučnog savjeta Njegoševih dana, prof. dr Rajka Glušica i prof. dr Tatjana Bečanović, predsjednik Organizacionog odbora. Nakon pozdravnih riječi u 20.30 časova uslijediće Književno veče Jevrema Brkovića (pjesnikov dijalog s Njegošem), a u 21.15 časova slijedi koncert klasične gitare, duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

U koncertnoj sali Muzičke škole 27. avgusta sa početkom u 20.00 časova  održaće se književno veče Duška Novakovića, o čijem stvaralaštvu će govoriti Ksenija Rakočević. Mr Ivana Račić govoriće o stvaralaštu Dragana Jovanovića Danilova 28. avgusta, takođe u Koncertnoj sali Muzičke škole s početkom u 20.00 časova U rodnoj kući Iva Andrića u Herceg-Novom 29. avgusta u 21.00 čas biće upriličeno književno veče Zorana Bognara. Moderator ove večeri biće prof. dr Tatjana Bečanović.

Rad skupa odvijaće se u okviru dvije sekcije.

Sekcija za nauku o književnosti i kulturi svoje istraživanje usmjeriće na sljedeće teme:

  1. Njegoševo književno stvaralaštvo i intertekstualna komunikacija s njegovim djelom
  2. Poezija u južnoslovenskim književnostima i genološka hibridizacija
  3. Politički mehanizmi u socijalnoj praksi i njihova slika u književnom tekstu.

 

Sekcija za nauku o jeziku fokusiraće se na sljedeće teme:

  1. Njegošev književnojezički izraz
  2. Savremeni crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici
  3. Diskurs moći u teoriji i praksi

 

Rad sekcije za nauku o književnosti i kulturi i sekcije za nauku o jeziku održaće se tokom 27. i 28. avgusta u prostorijama Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Po ciljevima i naučnim dostignućima ovo je jedinstvena manifestacija na crnogorskom kulturnom prostoru, koja daje relevantne rezultate i ozbiljan doprinos kako razvoju njegošologije, tako i južne slavistike uopšte.

 

 

kud duga