MAGAZIN PREPORUKA

RODITELJI: Kako da razvijete djetetove sposobnosti za školu

roditelji i djeca
Šta mogu roditelji uraditi kako bi djecu pripremili za školu? U stvari nema nekog posebnog recepta. Potrebno je djetetu kroz porodični život prenijeti znanja, kako da ima razumijevanja za druge, kako da saosjeća s drugima, kako da pomogne, kako da bude uporan, kako da iskaže svoje želje i na kraju kako da sluša i da se usresredi na zadatke.
Govor i slušanje
Što više dijete govori, to se i psihički bolje razvija jer svaka nova usvojena riječ pomaže i u mišljenju.
Kako motivisati dijete?
Neka dijete što više priča.
Slušajte dijete kad priča. Vaša pažnja osigurava da se dijete osjeća kao vrijedna i prihvaćena osoba. Taj osjećaj će ga motivisati na govor.
Kad razgovarate s djetetom spustite se na nivo njegovih očiju, tako što ćete čučnuti. Tako mu dajete do znanja da je ono ravnopravan sugovornik.
Pružite djetetu osjećaj sigurnosti kad razgovarate. Stavite ga na krilo ili ga uzmite na ruke, dotaknite mu ruku kad želite da mu ukažete na nešto.
Razvijanje predočavanja i empatije
Dijete kojem možete dobro da predočite neke stvari,  može samo da procijeni da li ima smisla nešto uraditi  ili ne uraditi. Ono će tako u školi imati manje problema s učiteljima ili prijateljima u odjeljenju.
Kako motivisati dijete?
Često čitajte djetetu. Mogućnost predočavanja se tako najbolje trenira. Dobre knjige za djecu imaju:
-Početak koji budi radoznalost i odmah uvodi u središte dešavanja
-Malo vrlo interesantnih likova
-Napetu fabulu s naglim obrtima
-Živahne dijaloge i puno humora
-Dobar kraj u kojem je iznenađenje i oslobođenje.
Slobodno izrazite sve emocije tokom čitanja, a dobro je i ako svakom liku možete da date različitu boju glasa. Na napetim dijelovima čitajte tiše i s napetošću, stranice listajte zavisno od atmosferi kako biste probudili radoznalost djeteta. S istim ciljem možete i neki red pročitati u sebi i zatim i napeto pročitati i djetetu. Koristite maštu i pratite reakcije djeteta. Razgovarajte s djetetom nakon priče da vidite što je shvatilo.
Nekoliko primjera za pitanja
Je li ti se priča svidjela?
Šta ti je bilo najljepše u priči?
Koje slike si imao u tim trenucima u glavi?
Koji ti je lik najdraži?
Zašto ti se tako dopao?
Hoćeš da ti ponovo pročitam to mjesto koje ti se sviđa?
Koncentrsan rad i pažnja
Dijete koje je naučilo da se udubi u neki zadatak i pritom zaboravlja na svijet oko sebe, napredovaće u školi. Ta vještina se najbolje usvaja u igri.
Kako motivisati dijete?
Neka se dijete dovoljno igra samostalno i s prijateljima. Dodatno možete podsticati dijete tako što ćete mu dati da boja. Neka crta, slika, boji na papiru, na pločniku s kredama, u pijesku… Kad tako stvara, mora se posvetiti tom zadatku, razmisliti o izboru boja, ali se i  mora koncentrisati kad povlači linije. Tako će učiti kako da se preda zadatku, i na kraju će imati osjećaj uspjeha kada uz trud nacrta neki lijep crtež.
Izvor: Roditelji.hr