ART SLAJDER

ART: Srce Sarajeva za crnogorski film ,,Biserna obala”

Za najbolji igrani film u okviru ovogodišnjeg izdanja Sarajevo film festivala proglašen je ,,Mustang”, turske rediteljke Deniz Gamze Erguven, a za najbolji kratki film proglašen je crnogorski film „Biserna obala“ reditelja Dušana Kasalice.

dusankasalica1

Dusan Kasalica ( Foto:Klix.ba)

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu spuštena je zavjesa na 21. Sarajevo Film Festival.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske, jednu međunarodnu i sedam regionalnih premijera.

Srce Sarajeva za najbolji dugometražni igrani film otišlo je ekipi turskog filma „Mustang“.

„Nevjerovatna je čast biti ovdje i želim svima da se zahvalim. Hvala mladim glumicama koje su uspjele dočarati kako je biti djevojčica i žena“, naglasila je autorka filma „Mustang“ Deniz Gamze Erguven.

Specijalna nagrada žirija pripala je mađarskom režiseru Laslu Nemešu za film „Šaulov sin“.

Režiserki Atini Rrjčrl Cangari uručena je specijalna nagrada za ostvarenje „Chevalier“.

Najboljom glumicom 21. SFF-a, odnosno za najbolji ženski glumački kolektiv, proglašen je tim turskog filma „Mustang“ Gunes Sensoy, Dogba Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan i Ilayda Akdogan.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca pripalo je kolektivno glumcima grčkog filma „Chevalier“ Sakisu Rouvasu, Vangelisu Mourikisu, Panosu Koronisu i Efthymsu Papadimitrou.

U okviru Takmičarskog programa – kratki film predstavljeno je deset filmova, od toga četiri svjetske, jedna međunarodna i pet regionalnih premijera.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je crnogorskom režiseru Dušanu Kasalici za film „Biserna obala“ koji je u okviru 21. SFF-a imao svjetsku premijeru.

Prva posebna nagrada pripala je mladom bosansko hercegovačkom režiseru Nerminu Hamzagiću za ostvarenje „Kalo“, a druga Ziyi Demirelu za film „Utorak“.

Selekcija Takmičarskog programa – dokumentarni film ove godine predstavio je 23 filma, od toga šest svjetskih, osam međunarodnih, tri regionalne i šest bh. premijera.

„Selekcija nas je odvela u historiju bitnih događaja. Vrlo zanimljiva selekcija“, istakao je Juliano Ribeiro Salgado, jedan od tri člana žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac ovogodišnje sarajevske filmske smotre otišlo je u ruke rumunskom režiseru Alexanderu Nanauu za ostvarenje „Toto i njegove sestre“.

Nagradu za Ljudska prava primila je bosansko-hercegovačka režiserka Jasmila Žbanić za film „Jedan dan u Sarajevu“.

„Ovaj film je rad kolektiva i poseban je što prikazuje solidarnost koja je svima nama potrebna“, poručila je Žbanić.

Vladimir Tomić dobio je posebno priznanje za film „Flotel Europa“.

„Divno je vratiti se u Sarajevo i dobiti nagradu u gradu kojem sam rođen. Hvala vam puno“, rekao je kratko Tomić.

Izvor: RSE

kud duga