PREPORUKA ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: Naučnici tvrde da fizička aktivnost ne utiče bitno na težinu

fitness-habits-02Mnogi od nas kad požele da izgube koji kilogram idu u teretanu i počinju predano da vježbaju. Naučnici, medutim, kažu da samo vježbanje neće pomoći kod gubitka kilograma. Vježbanje povećava apetit, pa vrijedni vježbači počinju da jedu čak i više nego ranije.

Jedini ključ za postizanje željene težine je smanjenje broja kalorija. Brojna istraživanja pokazala su da vježbanje zajedno sa smanjenim unosom kalorija daje  iste rezultate kao samo rezanje broja kalorija.
Druge studije su pokazale da ne postoji veza izmedu energije koju neko troši na vježbanje i posljedične promjene u težini. Samo mali procenat populacije u Americi gdje je sprovedeno istraživanje dovoljno je fizički aktivno da bi to dugoročno uticalo na njihovu težinu. Fizička aktivnost ne utiče bitno na težinu.

Ljekari sa Loyola univerziteta u Čikagu kažu da je fizička aktivnost jako važna za poboljšanje opšteg zdravlja ali jedini put gubljenja kilograma je da jednostavno jedete manje. Fizička aktivnost je jako dobra za zdravlje i održavanje dobre kondicije, ali može se dogoditi da vježbanjem i dobijemo koji kilogram.

Puno ljudi misli da nakon treninga mogu sebi da priušte koji zalogaj više ali to ne bi trebalo da rade ako žele da smršaju. Vježbanje je super način da se kilogrami ne gomilaju, ali ne tako dobar da bi se i gubili. Odlazak u teretanu će vam pomoći da potrošite kalorije ali ne onoliko koliko se nadate. Na primjer, 2.2 kg masti je 3500 kalorija, a da bi izgubili tu količinu masti treba da trčimo 61 kilometar.

Zbog uživanja u jednom mafinu, što je oko 500 kalorija, morate da trčite osam kilometara ili da šetate duplo toliko. Velika kafa sa mlijekom i šećerom ima 150 kalorija, da to potrošite spremite se na pet kilometara šetnje ili 2,5 kilomatara trčanja.