DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Žabljak ne pamti bolju sezonu

zabljak grad

Niko sa sigurnošću ne može procijeniti koliko je ovog ljeta turista posjetilo poddurmitorski kraj, tim prije što na Žabljaku ima oko 1.000 vikendica, ali svih 13 hotela zavidno je popunjeno, privatni smještaj, takođe, i ohrabruju rezervacije u postsezoni.

Rezultati Direktor Turističke organizacije Boro Nikolić kaže da je ovo najuspješnija sezona u posljednjih 20 godina.

-Iako je lani bilo kišno ljeto imali smo odlične rezultate, ali minulog jula, bar ako statistički gledamo broj noćenja, ove godine smo za 27 odsto bolje popunjeni. I u prvih 18 dana avgusta imali smo za petinu više noćenja nego u istom periodu prošle godine. Čak 70 odsto su inostrani gosti, a najviše je Francuza, Belgijanaca, Rusa, Poljaka…- istakao je on.

Prema njegovim riječima ove godine na Žabljaku je značajan broj Njemaca, a posljednjih dana sve je više i Italijana.

-Uspješnoj sezoni, vjerovatno, su doprinijele i povoljne cijene jer se nijesu mijenjale posljednjih pet godina, a u nekim od 13 hotela čak su i povoljniji uslovi. Dobre su najave i za postsezonu i samo je važno da bude lijepo vrijeme- smatra Nikolić.

Zadovoljni su i u Nacionalnom parku Durmitor. Direktor Tomo Pajović kaže da je prošla godina bila rekordna po broju turista, ali da je ova premašila sva očekivanja.

-Ovo je ubjedljivo najbolja sezona po broju turista i ostvarenim prihodima. Nacionalni park Durmitor od početka godine posjetilo je 85.000 turista, što je za 20 odsto više nego lani. Rijekom Tarom do sada se spuštilo više od 10.000 turista, 15 odsto više nego prošle godine, a najčešći gosti su Francuzi, Rusi, Njemci, Izraelci, Belgijanci, Česi, Srbi… Ove godine smo imali za Najbrojniji gosti iz Francuske, Beligije, Rusije, Njemačke… Nacionalni park Durmitor od početka godine posjetilo 85.000 turista, a brzacima Tare do sada se spustilo oko 10.000 posjetilaca. Prošlogodišnja sezona premašena za 20 odsto petinu bolje prihode, a zaobišli su nas i požari, na raftingu i u planini imali smo bezbjednost na zavidnom nivou-rekao je Pajović, dodajući da su dobro bili popunjeni i planinarski domovi u Škrki i Sušici.

Izvor: rtcg.me