Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PLANTAŽE: Traži se 700 radnika, na oglas se javilo 34 berača iz Crne Gore

Dušan-KankarašNa oglas kompanije Plantaže koja za berbu vinskog grožđa ove godine traži 700 radnika javila su se svega 34 berača iz Crne Gore. Zbog katastrofalnog odziva u toj kompaniji biće prinuđeni da zovu radnike iz okruženja.

– Oni dolaze tradicionalno, odlični su berači i neki mogu čak da uberu do 1.000 kilograma vranca, pa i više. Uglavnom su iz Srbije, ima nešto iz Makedonije i iz Republike Srpske – pojasnio je direktor vinogradarskovoćarske proizvodnje Plantaža Dušan Kankaraš, pišu Vikend novine.

On ističe da je berba vinskog grožđa na ,,Plantažama” je najveći vinski posao u Evropi u kojem je ponekad angažovano do 1.000 radnika.

– Ove godine biće 700 radnika i tri kombajna, 30 velikih kamiona za transport grožđa, oko 50 traktora, što je, kada je riječ o vinskoj industriji, najjači posao te vrste u Evropi. Niko nema veći posao na jednom komadu i niko ne angažuje više ljudi nego mi – naglasio je Kankaraš.

Od 2.300 hektara na oko 750 hektara grožđe mogu da beru mašinama, a ostatak uz pomoć radnika sa strane.

– Kada u berbu uključimo mašine, smanjujemo površine na kojima beru radnici i na taj način uspjećemo na vrijeme da sve uberemo. Grožđe za specijalna i skupa vina mašine ne mogu da beru, to mora radnik – pojasnio je on.

Berba vinskog grožđa, kako je rekao, biće završena za 40 dana.

– Slijedi svakodnevna analiza i kontrola kvaliteta preko laboratorija na osnovu koje će biti utvrđene dinamika berbe i sorte koje se beru i za koji konkretno tip vina – kazao je Kankaraš i dodao da očekuje da za sedam do deset dana počne berba vranca, kojeg imaju na 1.300 hektara.

Izvor: Dnevne novine