Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: Provjeravaju hranu na šetalištima

pica-parce-pice-pizza-620x350

U periodu od 31. jula do 06. avgusta izvršeno je 1.400 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je utvrđena 791 nepravilnost. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti izrečeno je 300 mjera ukazivanja za otklanjanje nedostataka, donijeto 267 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, izdato 75 zabrana rada, izrečeno 656 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom u iznosu od 217.600,00€. Podnesena su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, četiri krivične prijave, zapečaćeno je 14 objekata i oduzeta roba u vrijednosti od 1.350 eura. Krivične prijave su podnesene zbog povređivanja službenog pečata na zapečaćenom objektu.

U prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na kontrolu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra (pultovi, punktovi, tezge, ljetnje bašte ugostiteljskih objekata, plažni barovi), kao i izdavanje fiskalnih računa, utvrđivanje porijekla robe, zapošljavanje, nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta. Nadzor pružanja usluga raftinga na Tari obavljen je 01. i 02. Avgusta.

Uprava za inspekcijske poslove sprovodila je zajedničke aktivnosti sa Komunalnom policijom i Upravom policije na šetalištima.

 

Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga, sanitarno-higijenske nedostatke u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, robu sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja od JPMD.

U narednom periodu inspekcijski nadzor će biti usmjeren na šetališta, u cilju suzbijanja pojave sive ekonomije. Kontrolisaće se pripremanje hrane i usluživanje u privremenim ugostiteljskim objektima, trgovinski objekti, plaže i plažni  barovi.