ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

NAUKA: Predstavljen lijek koji briše sjećanja

 

Medical ampoules and syringe

Eksperimentalni lijek koji za samo jedan dan briše sjećanja vezana za drogu predstavljen je u Istraživačkom institutu bolnice Skrips u San Diegu. Naučnici kažu da ih je ovo otkriće dovelo puno bliže novoj terapiji zasnovanoj na selektivnom brisanju sjećanja vezanih za drogu. Nadaju se da će u kombinaciji sa tradicionalnom rehabilitacijom i apstinentskom terapijom, smanjiti ili eliminisati recidiv kod osoba na metamfetaminu i to samo jednom injekcijom. Otkriće je predstavljeno online, a biće objavljeno i u časopisu Molekularna psihijatrija pokazujući kako jedna injekcija koja sadrži blebistatin spriječava recidiv kod životinja zavisnih o metu.

 Isti tim naučnike je 2013. godine  otkrio da se sjećanja vezana za drogu mogu selektivno izbrisati ciljajući na aktin, bjelančevinu koja daje podršku sjećanjima u mozgu. Ali, terapeutske mogućnosti aktina su ograničene je je aktin važan u tijelu, a uzimanje tablete može ga zakočiti što može biti smrtno.

U novoj studiji naučnici objašnjavaju glavne prednosti i otkriće načina selektivnog ciljanja aktina mozga putem nemuskularnog miosina II, molekularnog motora koji podupire stvaranje memorije.

Da bi to postigli u ovom istraživanju koristili su komponentu blebistatin koja djeluje na bjelančevinu. Jednom injekcijom uništavaju pohranjena sjećanja vezana za drogu i blokiraju povrat memorije na barem mjesec dana u eksperimentima na životinjama. Lijekovi koji ciljaju bjelančevinu aktin moraju se davati tako da stignu direktno u mozak. Ova injekcija se može dati periferno i svejedno dolazi u mozak, a testirane životinje ostaju zdrave i dalje imaju sposobnost stvaranja novih sjećanja.