DOM PREPORUKA

KORISNO: Osam načina da iskoristite talog od kafe

kafa

Foto: Pinterest

Nakon što popijete jutarnju kafu, sigurno odmah isprete sav talog. Savjetujemo vam da to više ne radite jer talog od kafe možete iskoristiti na puno načina. Evo nekih:

Za biljke

Talog rasporedite po zemlji oko svojih biljaka kako bi poboljšali navodnjavanje, provjetravanje i zadržavanje vode. Za većinu biljaka moraćete da isperete talog, ali u slučaju onih koje vole kisjelinu, poput azaleja i gardenija, možete da ga izlijete  pravo iz šolje za kafu.

Za čišćenje frižidera koji ima neprijatan miris

Pretresite talog u posudu koja se ne zatvara hermetički, zdjelicu ili malu kesu, kako bi vaš frižider imao svjež miris.

Za rješavanje problema s mravima

Mnogi baštovani znaju da će izlivanjem taloga od kafe oko mrava dobiti bitku, tj. da će male napasti pobjeći. Ipak treba da znate da postoje vrste koje ni kafa, nažalost, neće trajno otjerati.

Za čišćenje tiganja i zdjela

Ako vas muče ostaci hrane koje ne možete da izribate, stavite malo taloga od kafe i očistite sunđerom. Talog je prirodno abrazivan, pa će ..rastopiti”  tvrdokorne ostatke.

Za pravljenje mrlja na drvetu

Ako želite da vaše drvo ima onaj starinski, tamni izgled, uzmite talog od kafe i izribajte s njim željenu drvenu površinu.

Za prikrivanje ogrebotina na namještaju

Ovo sjajno funkcioniše na tamnijim drvenim stolovima i stolcima. Nanesite talog uz pomoć štapića za uši na ogrebani dio i ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga obrišite ostatak mekanom krpom.

Za dubinsko čišćenje lica

Ako je potrebno, usitinite dodatno talog kako bi bio izrazito lagane teksture. Zatim dobijenu smjesu pomiješajte s maslinovim uljem i pretvorite u piling za lice koji će učiniti vaše lice nježnim. Samo nanesite na lice, lagano utrljajte i ostavite da odstoji 10 minuta, nakon čega trebate da isperete lice i nanesete hranljivu kremu.

Za čišćenje kamina

Vjerovatno ćete uskoro početi da razmišljate o čišćenju kamina, pa znajte da će cijeli proces biti puno brži ako na pepeo izlijete talog koji će da ga oteža i pri tome smanji letenje pepela po cijeloj sobi, piše Huffington Post.