Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BRAJOVIĆ POSJETIO MONTEPUT: Kroz Sozinu prošlo više od 22 miliona vozila

ivan brajovic

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović obišao je danas, povodom deset godina od izgradnje tunela Sozina i aktuelne turističke sezone, preduzeće Monteput, poslovnu jedinicu za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar – Boljare to jest prioritetne dionice Smokovac – Uvač –Mateševo i tunel Sozina.

Svjedoci smo ovih dana, pojačanog obima saobraćaja na crnogorskim saobraćajnicama, izuzetak nije ni tunel Sozina koji za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast prometa vozila u odnosu na isti period prošle godine i to 12, 2%.

Zaključno sa 2014, od putarine, zatim od izdavanja bilborda i kamata na depozite, prihodovano 67,3 miliona eura

U toj strukturi putarina čini 99 odsto.

– Prošle godine ostvareno je 7.2 miliona eura prihoda, što je jedan odsto više nego 2013. Zbog povećanja i broja vozila i prihoda, ocjenjujemo ga dobrim rezultatom – posebno imajući u vidu ukupni poslovni ambijent u Crnoj Gori i okruženju, kaže ministar Brajović.

Izgradnja tunela Sozina koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, a Evropska investiciona banka odobrila je kredit od 24 miliona.

Godišnja rata kredita sa kamatom je oko 2.2 miliona  eura, a rok za vraćanje cijelog iznosa je do 2030. godine.

Kredit će se vraćati u skladu sa ugovorenim planom otplate i rata će svake godine biti manja, s obzirom da je veći dio kamate na kredit otplaćen ranije

Tunel Sozina nalazi se na koridoru auto-puta Bar–Podgorica–Andrijevica–Boljare i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore.

Dužina tunela je 4.189 metara, dok su ulazni portali na 192 metra nadmorske visine.

Od 2006. do 2014. godine u nabavku osnovnih sredstva, izgradnju pomoćnih objekata, modernizaciju sistema za naplatu, eksproprijaciju zemlji- šta i drugo uloženo je 5, 3 miliona eura

Podaci pokazuju opravdanost ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, pokazuju da novi objekti i saobraćajnice generišu  saobraćaj i da se pored analiza, u živom sistemu, kao što to saobraćaj  jeste, ne može precizno predvidjeti protok saobraćaja.

Za donošenje odluka kada je u pitanju izgradnja kapitalnih infrastrukturnih objekata, ne može samo ekonomski, odnosno finansijski faktor biti dominantan, potrebna je dugoročna vizija razvoja države i njenih resursa, ravnomjernog regionalnog razvoja, ali sa definisanim prioritetima.

-Ministar Brajović se nakon obilaska komandnog centra koji je osnov za kvalitetno i bezbjedno odvijanje saobraćaja u ovom objektu, zajedno sa direktorom Monteputa Osmanom Nurkovićem i direktorom tunela Sozina Andrejom Mihailovićem uvjerio da su svi kapaciteti i ljudstvo maksimalno angažovani i spremni za brzu reakciju u nepredviđenim situacijama. Ova posjeta je bila prilika da se resorni ministar upozna i sa kapacitetima i opremom za reagovanje i u incidentnim situacijama, to jest posebnom protivpožarnom jedinicom koja je na samom lokalitetu 24 časa, spremna da reaguje samostalno u prvim  momentima eventualnih nezgoda. Tokom radnog sastanka u Poslovnoj jedinici koja upravlja projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, ministar Brajović je sa saradnicima razgovarao o kapacitetima i angažovanosti ove jedinice kao i planovima za pripremu realizacije narednih dionica na autoputu Bar – Boljare- navodi se u saopštenju.