MODA PREPORUKA

MODA: Evo kako je London izgledao šezdesetih godina

Urednica ..Voga” Dajana Riland te 1965. godine izjavila je: ,,London je najraznovrsniji grad na svijetu u ovom trenutku”. Nostalgična izložba fotografija Londona šezdesetih godina pod nazivom ,,Swinging Sixties London: Photography in the Capital of Cool”, koja će biti postavljena u amsterdamskoj ,,Fom galeriji” do 2. septembra, to i dokazuje.

Izložba sadrži više od 200 legendarnih fotografija tog doba.

sixties 5

Tvigi (foto: Terens Donovan, godina 1966)

Tvigi je uslikana ispred britanske zastave u odgovarajućem šortsu, sa ogromnom kravatom na tačke i lažnim trepavicama, koje su bile njen zaštitni znak.

sixties 3

Mik Džeger (foto: Erik Svejn)

Na drugoj fotografiji je Mik Džeger koji izgleda opušteno u krznenom kaputu prebačenom preko ramena.
Ostale poznate ličnosti koje su bile dio ovoga su Majkl Kejn, Džeri Hol, Džejn Birkin, Grejs Kodington, Kit Ričards i Džin Šrimpton, britanska ljepotica koja je bila prvi foto-model na svijetu. Engleska glumica Džejn Birkin, koju je Erik Svejn uslikao 1965. godina, prepoznatljiva je bila i po vezi sa Seržom Gensburom.

sixties 2

Džejn Birkin (foto: Erik Svejn, godina 1965)

Londonci Terens Donovan, Brajan Dafi i Dejvid Bejli, zvani ,,Crno bratstvo” postali su poznati po portretima manekenka, muzičara, glumaca i ostalih džet-set ličnosti.
Norman Parkinson ili Parks, kako su ga bliski prijatelji zvali, bio je poznat kao ,,otac britanske modne fotografije” nakon što je radio za ,,Vog” i neka od najvećih imena mode. Džemperi, mini-suknje, kaiševi i uokvirene oči bile su hit šezdesetih.

sixties 1

Slika iz francuskog ,,Ela” (foto: Brajan Dafi, godina 1966)

Izdvaja se ipak fotografija za francuski ,,El” iz 1966. godine na kojoj manekenka nosi plastični kišni mantil.

sixties 4

Manekenka pozira dok u pozadini prolazi dabl-deker (foto: Norman Parkinson, godina 1960)

Još jedna fotografija pod nazivom ,,Saobraćaj” prikazuje ulični život Londona u punom sjaju te 1960. godine. Žena u plavom krznenom kaputu i crvenom ešarpom na glavi uslikana je naslonjena na semafor dok iza nje prolazi dabl-deker.

sixties

Manekenka pozira ispred policijske stanice (foto: Brajan Dafi)

B.R.