Porto Novi
ENGLISH PREPORUKA

EXIT: Bilo 47.000 posjetilaca, večeras se očekuje još jedno rušenje rekorda

Obilježavanje 15. rođendana Exit festivala druge noći bilo je još intenzivnije sa oko 47.000 posjetilaca sa svih kontinenata, čime je rekord na Petrovaradinskoj tvrđavi iz 2007. godine skoro dosegnut, a večeras se očekuje i njegovo zvanično prestizanje.

Apsolutna zvijezda večeri bio je svjetski DJ broj jedan Hardwell koji je do kraja napunio i već prošireni kapacitet mts Dance Arene, praćen vatrometom i vrhunskom rasvjetom posebno projektovanom za ovaj nastup. Mladi Holanđanin je sve vrijeme komunicirao na tečnom srpskom jeziku, izazvavši nevjericu fondom riječi, snažnim porukama praćenih euforičnim setom i velikom zastavom Srbije koju je sam donio.

Nagrađivani britanski kantautor Tom Odell sa klavirom na centru bine, nakon sinoćnjeg dirljivog nastupa Emeli Sande, održao je još jedan emotivno nabijen koncert, a u duhu ovogodišnjeg slogana „Podijeli ljubav“.

Pravo muzičko hodočašće na glavnoj bini priredila je autentična rokenrol ikona Lemmy Kilmister koji je sa grupom Motorhead održao lekciju za sve nove generacije gitarskih bendova uz pohvale za energiju publike na prepunoj glavnoj bini Exita. Koliko je to bila važna stvar ostalim izvođačima, svjedoči i činjenica da su bendovi sa Explosive bine se redom spustili da slušaju kultne numere kao što su „Ace of Spades“, „Metropolis“, „Rosalie“ i „Doctor Rock“. Pred kraj koncerta, Lemmy je iskoristio priliku da pred desetinama hiljada fanova Exitu čestita prvih 15 godina, uz napomenu da je i njima četiri decenije prošlo u dahu.

X-Bass program sinoć je predvodio džangl bard Goldie koji je na Exitu slavio 20 godina od izlaska najuticajnijeg bass albuma svih vremena, naslova koji ujedno najbolje opisuje njegov nastup – „Timeless“. Pun gornji grad Petrovaradina i Fusion binu rifovima protresli su Eyesburn, hrvatska turbo-rok atrakcija Brkovi, šarmantni mostarski bend Zoster, a na No Sleep Novi Sad bini uživo je nastupio elektronski duo Clockwork & Avatism.

Kako to rade istinske hardcore zvijezde pokazali su Terror, hedlajneri Explosive bine, dok je gužva i sjajna atmosfera vladala na svim ostalim djelovima Exita, od Guarana AS FM,koji je bio toliko krcat da se na momente nije moglo sići do njega, preko OT Pleši Latino, pa sve do konstatno pune Urban Bug bine.

Večeras na glavnoj bini Exita publiku očekuje nastup jednog od najtraženijih pjevača današnjice JohnaNewmana, za kog je interesovanje toliko veliko da se preporučuje svim posjetiocima da dođu što ranije i zauzmu svoje mjesto budući da se očekuje rekordna posjeta na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Miljenik srpske publike Manu Chao na tvrđavu dolazi sa svojim bendom La Ventura. Na mts Dance Arenu dolazi budući svjetski DJ broj jedan Martin Garrix, nakon kog će nastupiti čikaški house velikan MK, te Marko Nastić i Francesca Lombardo. Na glavnoj bini, X-bass zvijezde Hannah Wants, Just Blaze i Hudson Mohawke doprinijeće da treća rođendanska noć bude za pamćenje. Zvijezde Fusion bine biće holandski alternativci Paceshifters, te KKN i Feud, dok će Explosive protresti kultni thrash metalci Nuclear Assault. Zvijezde Future Shock bine biće hrvatska indie rock atrakcija Johnatan, dok No Sleep Novi Sad binu očekuje gostovanje čuvenog beogradskog kluba Drugstore, uz prvake MORD etikete, kao što su Charlton, Sleeparchive, Bass Mooy, Radial i novosadski producent Lag.

Članovi Motorheada oduševljeni domaćom kuhinjom i djevojkama
Članovi sastava Motorhead proveli su pauzu u svojoj turneji u Srbiji, a po riječima domaćina nisu mogli oči da odvoje od djevojaka. Članovi benda Lemmy, Mikkey i Phil doslovno su bili fascinirani Srpkinjama i neprestano su nestajali iz vidokruga domaćina pokušavajući da stupe u kontakt sa, po njihovim riječima, pravim ljepoticama kakve nigdje drugdje nisu vidjeli. Poznati muzičari veoma su zadovoljni kompletnim doživljajem u našoj zemlji, a jedna od zanimljivosti je da su u početku sami željeli da biraju hranu, ali su na nagovor domaćina ipak probali srpske specijalitete i to roštilj, miješano meso, vješalice, nakon čega su definitivno odlučili da se zadrže na ovom izboru. Lemmy je takođe bio vrlo zainteresovan za Petrovaradinsku tvrđavu, te se podrobno raspitivao o njenoj istoriji, potpuno oduševljen svim zanimljivostima koje su mu predočili domaćini. Sve ovo krunisano je sjajnom svirkom pred oko 25.000 ljudi sinoć na Mejnu.

Tom Odell pozdravio svoje najvatrenije fanove na festivalu
U maniru prave velike pop zvijezde, hedlajner EXIT-a Tom Odell sreo se sa najiskrenijim fanovima. Nakon upoznavanja sa desetoro najsrećnijih u press centru, vjerni ljubitelji su ga poslije nastupa 45 minuta dozivali na ulazu u bekstejdž, a trud im se isplatio kad je mladi pop pjevač nakratko izašao da se sa svima pozdravi, slika i potpiše ploče, ali i mišice tinejdžerki koje su lude za njim.