ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: Dvadeset odsto djevojčica uđe u pubertet u osmoj godini

wpid-Pretty-8-Year-Old-Girl-2015-2016-4Rezultati nekoliko studija rađenih u Americi pokazali su da je oko 20 procenata djevojčica ušlo u adolescentsku fazu u osmoj godini. Kao uzrok tome naučnici navode tri teorije. Najčešće tvrde da su u pitanju hrana i kozmetički proizvodi, tačnije ,,hemikalije” koje im se dodaju da bi duže trajali. Takođe, krivci su mlijeko i meso životinja, kojima se ubrizgava hormon rasta da bi brže napredovale. Postoji i mišljenje da je pretjerana gojaznost kod djece glavni krivac za prerano sazrijevanje, jer tijelo luči više hormona.

Akne, maljavost, pojačano znojenje i rast grudi su samo neki od simptoma koje djevojčice imaju kada uđu u pubertet. Obično se javljaju od 10. do 12. godine, a posljednjih godina je evidentno da djeca sve ranije ulaze u pubertet. Preuranjen razvoj je postojao i ranije, ali se to sada pretvorilo u masovnu pojavu i češći je kod djevojčica.

Jedna od studija  pokazala je da je čak 60 odsto gojaznih djevojčica sazrelo prije vršnjakinja. Rani pubertet može da ima mnogo negativnih posljedica. Djeca ranije stupaju u seksualne odnose i češće im se događa neželjena trudnoća. Veći je rizik od raka dojke, a tokom života može da dođe do poremećaja u radu jajnika.

Izvor: Novosti

Foto: myfashiony.com