DOM PREPORUKA

DESERT: Sendviči sa sladoledom

ice cream sandwichSastojci: 1/2 šolje (113 grama) neslanog topljenog maslaca, 1/2 šolje (100 grama) bijelog kristal šećera, veliko jaje,
kašičica čistog ekstrakta vanile, 1/2 šolje (65 grama) namjenskog brašna, 1/4 šolje (25 grama) nezaslađenog kakao praha, 1/4 kašičice soli, četiri šolje (950 ml) sladoleda po želji (u ovom slučaju korišćen je sladoled od vanile).

priprema 1

Potrebni su još pleh veličine 25 sa 38 cm, pergament papir i plastična folija.

Priprema: Zagrijati rernu na 180 stepeni Celzijusa. Miješati puter na niskoj temperaturi dok se ne istopi, ali masa ne smije da proključa.

priprema 3U veliku posudu mikserom umutiti prvo istopljeni puter i šećer. U to dodati jaje i ekstrakt od vanile. U istu smjesu nakon toga dodati brašno, kakao prah i so i miješati dok masa ne postane glatka.

priprema 2Masu sipati u pleh veličine 25 sa 38 cm, prekrivenog pergament papirom. Peći oko deset minuta, odnosno pet minuta sa jedne i pet minuta sa druge strane. Kada je masa suva pod dodirom i ivice kolača se lako odvajaju od pleha onda to znači da je vrijeme da se pleh izvadi iz rerne. Ostaviti da se masa rashladi.

priprema 4

 

 

Lagano podići kolač na dasku za sječenje. Iscjeći zupčastim nožem kolač na pola. Postaviti jednu polovinu kolača na veliki komad pergament papira. Drugu polovinu prekriti sladoledom.

priprema 5Nakon stavljanja sladoleda, staviti i prvu polovinu kolača koja je stajala na pergament papiru. Čvrsto uviti u plastičnu foliju i ostaviti u zamrzivaču oko dva sata ili da odstoji preko noći.

Nakon toga, iscijeći na komade i poslužiti.

Tekst i foto: instructables.com