DRUŠTVO PREPORUKA

SAD: Od gej brakova 2,6 milijardi dolara i 13 hiljada radnih mjesta

gej vjencanjeOdluka Vrhovnog suda o legalizaciji istospolnih brakova u svim saveznim državama američkoj bi ekonomiji mogao donijeti ogroman profit. Najveću korist vjerovatno će imati mala privreda koja nudi  usluge za vjenčanja, kao što su ugostitelji, cvjećari, modna industrija, krojači, fotografi, i snimatelji. Američki The Williams Institute procjenjuje kako bi ukupna zarada mogla biti oko 2,6 milijardi dolara, od čega bi država samo na porezu mogla zaraditi 185 miliona. Na poslovima organizacije istospolnih vjenčanja širom Amerike moglo bi se zaposliti 13 hiljada novih radnika. Prije odluke Vrhovnog suda istospolni se brakovi nijesu mogli sklopiti u 13 američkih država.

U najvećoj od njih, državi Teksas, oko 23 hiljade istospolnih brakova bi samo u sljedećoj godini moglo potrošiti čak 116 miliona dolara.

– Istospolna vjenčanja snimam osam godina. Čak 70 posto njih su dolazili iz unutrašnjosti Amerike kako bi se vjenčali u Njujorku – kaže Keli  Genter.

– Svojom kamerom bilježim ljubav. Istospolna vjenčanja nisu tradicionalna – tvrdi fotografkinja.

Gej mladenci nemaju tipične zahtjeve, kao što su fotografisanje mlade s ocem, ali insistiraju na fotografisanju trenutka potpisivanja vjenčanog lista.

– To je njima najvažnije. Srećna sam što taj trenutak sada mogu doživjeti istospolni parovi u svih pedeset američkih država – objašnjava Keli Genter.

Dugogodišnje veze napokon će dobiti pečat

Keli je rođena u državi Ohajo, u kojoj se istospolni brakovi mogu sklapati tek nakon prekjučerašnje odluke Vrhovnog suda. Na Facebooku je naletjela na status svoje nekadašnje školske prijateljice, koja se nakon jučerašnje odluke napokon odlučila udati za svoju 22-godišnju partnerku.

– Doći ću u Ohajo i lično fotografisati njenu svadbu – kaže poznata fotografkinja koja se silno raduje što će biti svjedok ozakonjenja ljubavi koje traju godinama.

(Izvor: Telegram.hr)