MAGAZIN SLAJDER

PITALI SMO: Koji lik iz knjige podsjeća na vas

knjige

giusynuno.deviantart.com

Ne treba podsjećati da čitanje knjiga oplemenjuje naš život, obogaćuje rječnik i razvija maštu, neke opušta, a neke od nas zabavlja. Vrlo često se dešava da čujemo da se neko poistovjećuje sa likom iz knjige, prepoznaje se u njegovim osobinama, postupcima, načinu razmišljanja… Kako bismo saznali da li se to nekada desilo našim sagovornicama, prof. dr Lidiji Vujačić antropološkinji, novinarki Mirjani Maji Popović i književnici i voditeljki emisije ,,Znakovi pored puta” na televiziji Atlas Kseniji Popović,   pitali smo ih koji lik iz knjige podsjeća na njih.

lidija vujacic

Lidija Vujačić Foto: Vijesti

Prof. dr Lidija Vujačić, antropološkinja:

– Svijet knjiga je nepregledno carstvo koje inspiriše, podstiče kreativnost i maštu tako da sa svakom novom pročitanom knjigom preispitujem i sopstveni identitet i senzibilitet na određene teme, društvene situacije, međuljudske odnose.

Teško mi je da izaberem samo jedan lik iz literature i sa njim se poistovjetim iz prostog razloga što je ljudska priroda ,,mozaik“ različitih osobina koje nas, u većoj ili manjoj, mjeri krase ili ruže pa se tako, donekle, sa svim junacima možemo, na neki način, poistovjetiti. Naime, ljudske osobine su univerzalne, pa je svako od nas dio i nekog drugog, stvarnog i zamišljenog lika i obrnuto. Takođe, identifikovanje sa junacima iz literature zavisi od mog trenutnog stanja duha, životnih tj. situacionih okolnosti, stanja (životne) radosti ili tuge u kojem se nalazim dok čitam određenu knjigu. Ipak, ako treba da odaberem konkretan lik prva spontana asocijacija mi je na Ferminu Dazu iz knjige ,,Ljubav u doba kolere“. Junakinja koja je u vrtlogu jedne velike, gotovo opsesivne, ljubavi koja prolazi kroz različite faze, počev od strasti, odbijanja i patnje, potom ,,renesanse“ nakon dugog niza godina. Čovjek koji je opsesivno voli, a i ona njega uz svu gordost, zapravo, na šarmantan način predstavljaju savršen par koji je simbol beskrajne privrženosti koju su godine razdvojenosti, čekanja i nade još više učvrstile. To je ujedno i suprotnost brzom vremenu, konzumerističkom društvu u kojem živimo i gustiramo sve instant, pa i ljubav (ili ono što mislimo da je ljubav). I, upravo, shvatam da sam ovakvim izborom junakinje sebi priznala da sam ne samo analitična, nego i trenutno i prilično romantičnog raspoloženja.

magazin 2

Mirjana Maja Popović

Mirjana Maja Popović, novinarka:

– Jako je teško odrediti sebe kroz lik iz književnosti, ili se ukalupiti u određeni karakter, zato što mi sebe u odnosu na druge vidimo drugačije. Ipak, postoje likovi koji su me obarali s nogu na prvo čitanje, i to se do danas, čini mi se nije promijenilo. Ali, ako treba da odaberem, onda je Elizabet Benet iz romana „Gordost i predrasude“ moja heroina i tada i sada, jer je principijelnost jedna od karakternih osobina kojima se divim, i mislim da je, kao i ona, posjedujem. Dakle, osim što je principijelna, ona je odana, iskrena, slobodoumna, vanvremenska, tako da je lik koji mi se uvijek dopadao, a da li podsjećam ja na nju, ili ona na mene, nemam pojma, u svakom slučaju, težimo nekim, ako ne istim, onda sličnim stvarima.

ksenija popovic

Ksenija Popović

Ksenija Popović, književnica i voditeljka emisije ,,Znakovi pored puta“ na televiziji Atlas:

– Lik koji podsjeća na mene je Džo Marč  iz ,,Malih žena”. Odabrala sam nju zbog neobičnosti, kreativnosti, slobodnog duha i požrtvovanosti. (Ksenija je za naše čitaoce poslala sliku sa aerodroma gdje se nalazila u trenutku kada smo je zatekli sa ovim pitanjem)