Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DR ĐOKO JOČIĆ: Usavršavanje ljekara je najisplativija investicija

 

dr djoko jocic

-Zdravstveni sistem u Crnoj Gori ima kvalitetan stručni kadar. Nažalost, ima segmenata kojima nedostaju specijalisti. Međutim, rješenje nije njihovo angažovanje iz okruženja. Najisplativija investicija je slanje mladih doktora na usavršavanje-kazao je predsjednik Ljekarske komore Crne Gore dr Đoko Jočić za Pobjedu, a prenosi Cdm.

Prema njegovim riječima, i u opremanje zdravstvenih ustanova dosta se ulaže.

Ipak, kako kaže, nije siguran „da se na adekvatan način, u svim zdravstvenim ustanovama, eksploatiše ta skupa oprema“.

-Zašto se veliki broj pacijenata upućuje prema Kliničkom centru i iz Kliničkog prema centrima zemalja okruženja, pitanja su od posebnog značaja i njima se moramo ozbiljno baviti- naglasio je dr Jočić.

On je ocijenio da se u centre okruženja neopravdano upućuje veliki broj pacijenata.

-Svake godine prave se detaljne analize upućivanja pacijenata na stranu. Te izvještaje usvoje nadležne institucije i iste arhiviraju. U više navrata insistirao sam da se navedeni izvještaji analiziraju i da se pojedinačno utvrde razlozi slanja pacijenata na liječenje van Crne Gore- smatra on.

Jočić je istakao da ako je razlog nedostatak stručnog kadra, potrebno je da uputimo mlade doktore na usavršavanje, specijalističko, subspecijalističko i periodična usavršavanja za pojedine dijagnostičke i terapijske metode u vodeće centre.

-Kandidata među mlađim dokotrima ima puno. To je najisplativija investicija. Ne treba čekati da doktor pođe u penziju, pa da se na njegovo mjesto primi doktor na specijalizaciju, već to treba planirati najmanje šest godina prije njegovog odlaska u penziju-istakao je dr Jočić.