DRUŠTVO PREPORUKA

DANILOVGRAD: Otvoren ,,Green Montenegro International Film Fest”

GREEN-festival_DanilovgradPrvi ,,Green Montenegro International Film Fest” otvoren je večeras u bioskopu ,,Zeta” u Centru za kulturu Danilovgrad.

– Festival kojeg večeras promovišemo i stvaramo višestruko je neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a prije svega neophodan je generaciji mladih sineasta koje školujemo na našem univerzitetu. Festival će dugoročno i u kontinuitetu da afirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racioalno korišćenje i zaštitu na najvišem stvaralačkom nivou i u međunarodnoj konkurenciji. Imamo sve preduslove da ovaj dugoročni projekat uspije – kazao je akademik i jedan od najznačajnijih crnogorskih i evropskih botaničara doktor Vukić Pulević koji je i otvorio Festival.

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrad i predsjednik Savjeta festivala drMiodrag Đurović istakao je da je ovaj Festival izuzetna prilika i da Danilovgradu  pripada da bude domaćin.

– Danilovgrad je svojom otvorenošću i na vrijeme urađenim prostorno-planskim dokumentima realizovao pilot projekat održivog razvoja lokalnih zajednica u Crnoj Gori koji nam je povjerila Evropska unija. Lokalna uprava je već prije toga prepoznala kvalitet životne sredine kao ekonomsko dobro. Uspostavljena ekološka vizija radi očuvanja životne sredine i održivog upravljanja prirodnim resursima pospješila je sinergiju razvoja životne sredine  – rekao je Đurović.

Ispred sale Centra za kulturu bila je priređena izložba meda i pčelinjih proizvoda Saveza pčelarskih udruženja Crne Gore na kojoj su izlagači predstavili razne proizvode od meda, orahe i bademe u medu, propolis, medovinu, medovnjaču i drugo.

Prve festivalske večeri  prikazani su filmovi ,,Više od meda” Markusa Imhofa iz Švajcarske i ,,Zemlja smeća” Lusi Voker u koprodukciji Velike Britanije i Brazila.

This slideshow requires JavaScript.

Festival će trajati do subote, a biće predstavljeno ukupno devet dokumentarnih ekoloških filmova iz Crne Gore i inostranstva.

Projekat je podržalo  Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a realizuju ga Centar za kulturu Danilovgrad u saradnji sa Opštinom Danilovgrad i nevladinim organizacijama ,,Montenegrin Universal Theatre” i Centar za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.

B.R.

Foto:B.Šekularac