ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

DOKTOR TOMAS KIMBER UPOZORAVA: Bez uskih farmerki, molim

fashion-model-e1435003735130Doktor Tomas Kimber iz Kraljevske bolnice u Adelajdu upozorio je da čučanje u uskim farmerkama kompresuje nerve u donjem dijelu noge i smanjuje dotok krvi.

– Mislim da je problem to što se ne rastežu. Uske farmerke sa elastinom nijesu toliko opasne, jer ne pritiskaju nerve i mišiće – kazao je Kimber za AP.

Doktori u Australiji kažu da je 35-godišnjakinja hospitalizovana na četiri dana nakon što su mišići počeli da se oštećuju, otiču i nakon blokade nerava u nogama, jer je nekoliko sati čučala u ,,skini” džinsu – objavljeno je danas u AP-u.

– Bili smo iznenađeni kada smo primili pacijentkinju sa teškim oštećenjem nerava i mišića – kazao je Kimber za AP.

Ime pacijentkinje nije poznato, ali jeste činjenica da je prethodnog dana provela cijelo vrijeme pomažući prijateljici u preseljenju i da je čučala dugo, jer je praznila fioke. Kako je nosila ,,skini” džins, žena se požalila doktorima da su je stezale, te da su joj prsti na nozi trnuli zbog čega se saplitala i padala. Kako na kraju nije mogla više da ustane, sate je provela zgučena napolju prije nego što je prevezena u bolnicu.

Kimber i kolege objavili su izvještaj u žurnalu posvećenom neurologiji, neurohirurgiji i psihijatriji (Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry).

Kimber kaže da je odranije poznato da nošenje uskih farmerki izaziva nervne lezije u preponi, ali to nije onakva vrsta nervnih problema u potkoljenici i ozbiljnog oštećenja mišića kakav je viđen u ovom slučaju.

Kimber nije znao da kaže da li je ta žena nastavila da nosi uske farmerke nakon izlaska iz bolnice, ali poslao je upozorenje svima koji ih nose.

On lično ne nosi ,,skini” džins, ali ne iz medicinskih razloga.

– Prestar sam ja za to – rekao je Kimber.

B.R.

Foto: Metro