DRUŠTVO PREPORUKA

SAMOHRANA MAJKA: Nije mi bilo lako da 15 godina sama odgajam djecu

,,Nije moja priča drugačija od ostalih priča samohranih roditelja. Sasvim je ista, sa istim početkom i jednako neizvjesnim krajem“. Ovom rečenicom članica udruženja samohranih roditelja Crne Gore Gordana Vuksanović Momčilović počinje priču koliko joj je teško što je samohrana majka 15 godina. Ona za Portal Analitiku kaže da se osjeća kao nezbrinuta osoba bez ičije podrške.

mothers-child

Kada smo se suprug i ja rastali, ćerka je imala pet, a sin dvije godine. Nije bilo lako! Sada više nisu mali, ali i dalje nije lako! Zašto? To sam pitanje mnogo puta postavila sebi, ali i institucijama koje bi se trebale baviti ovim problemom. Od sebe sam odgovore dobila, od institucija sam dobila samo uslove – kaže Gordana.

Ona je sve ove godine radila, ali nikada nije imala dovoljno novca, jer su se troškovi povećavali kako su djeca rasla. Kada je potražila pomoć od Centra za socijalni rad kaže da je doživjela najveću sramotu u životu.

-Shvatila sam poražavajuću istinu: da bih dobila pomoć države morala bih biti, grubo rečeno, na rubu egzistencije, bez krova nad glavom, bez sredstava za život… Nisam ostvarila čak ni pravo na dvije gratis olovke, a kamoli na skupe lektire, ili školske knjige za dva đaka –kaže Gordana za Portal Analitiku.

Na pola puta njenog samohranog života shvatila je, kako navodi, da je nezbrinuti roditelj.

-A biti samohrani roditelj znači povući dvije roditeljske obaveze na svojim plećima. Jednako je teško i očevima i majkama –priča Gordana.

Ona kaže da ovaj „status“ često podrazumijeva da ćete svaki drugi mjesec ostati bez struje zbog kašnjenja u plaćanju, bez telefona, sa visokim obavezama za sve i svašta, praznih džepova, jer plata ode na podstanarsku kiriju.

-Nije lako, ali imam veliku ljubav i zahvalnost svoje djece što sam ih uspjela izvesti na pravi put. Nakon 15 godina voljela bih da doživim i da mi država pokaže zahvalnost što sam rodila dvoje Crnogoraca i hrabro se izborila sa nedaćama-kaže Gordana.

Prema podacima Monstata sa posljednjeg popisa, u Crnoj Gori ima 24.424 porodica u kojima djecu podiže samo majka i 5.105 porodica u kojima djecu podiže samo otac, što ukupno čini oko 30 hiljada porodica sa samohranim roditeljima. Broj djece koja žive sa samo jednim roditeljem, možda je i duplo veći.

Predsjednica Udruženja samohranih roditelja (USR) Crne Gore Snežana Prelević koja je i sama samohrana majka, smatra da je ovo prilično velika cifra za malu državu, ali i da ne čudi, s obzirom da je razvoda sve više.

Ona navodi primjere i rješenja kako se samohranim roditeljima može olakšati odgoj djece.

-Opština Beograd je donijela odluku 2011. godine da samohrani roditelji plaćaju vrtić upola jeftinije. U Sloveniji se iznos za vrtić određuje prema visini primanja roditelja -kaže Prelević za Portal Analitiku.

 

Iz Udruženja apeluju na privrednike da pomognu samohranim roditeljima, ali i na samohrane roditelje da im se pridruže kako bi ostvarili određene benefite.