ART SLAJDER

BOŽO VREĆO: Sevdah me je spasio i postao moja misija

bozo-vrecoPjevač Božo Vrećo sinoć je u Budvi na Citadeli sa ansamblom ,,Halka” priredio magiju. U tom gradu ponovo će nastupiti u utorak, 16. juna, na istom mjestu, u 21 sat, gdje će izvesti akapela autorske numere i sevdalinke.

Sa njim smo razgovarali nakon nastupa.

Otkud ljubav prema sevdalinkama?

– Kao i svaka ljubav, jednostavno se rodi. Sevdalinka se uvijek slušala u mome domu, međutim, negdje čini mi se da su se mogle desiti sve te životne boli i ljubavi da bih ja upravo počeo tada. Mene je sevdah ustvari spasio i postao moja misija.

Album, koji je objavljen u januaru, zove se ,,O ljubavi”. Šta za Vas predstavlja ljubav?

– Sve. Ljubav vam je i pokretač, ljubav vam je motiv, ljubav vam je cilj, ljubav vam je sve ono od čega ste sazdani i tim pjesmama smo htjeli da se prisjetimo svih naših prošlih ljubavi i prigrlimo nove.

Spot za Vašu pjesmu ,,Lejlija“ drugi je najbolji u domenu vorld mjuzika, prema magazinu ,,Roots & World music“. Koliko Vam znači to svjetsko priznanje?

– Jako puno mi znači. Iznenadilo me je, iskreno, da su ljudi negdje u svijetu prepoznali da je ta pjesma jedna od deset najboljih i posebno me raduje zato što je to moj autorski rad i sve što stvorim autorski mi je posebna motivacija.
,,Kada pjevaš, vrijeme stane. Mnogo ti hvala“, napisala Vam je u posveti Silvija Peres Krus. Što Vi osjećate dok pjevate, da li je to to?

– Na trenutke sam siguran da vrijeme staje, da negdje budete dio tog trenutka koji je beskraj, koji je univerzum.

Koliko ste upoznati sa crnogorskom izvornom muzikom?

– Upoznat sam kroz rad Ksenije Cicvarić i njen čitav opus znam, tako da mi je je jako draga i sve ono što je otpjevala u životu za mene ima jako veliki značaj.

U utorak ste najavili koncert, akapela. Šta je to što nam pripremate? Da li je to solo rad?

– Biće par autorskih pjesama, biće i par pjesama koje su se našle na mom autorskom solo albumu i koji je rasprodat u prvom tiražu za mjesec i po dana, tako da biće to jedna ljepa, intimna priča.

Bojana Radonjić
Foto: Balkanist

kud duga