DOM PREPORUKA

RECEPT: Lagana pita od spanaća i sok od mrkve

pita

Foto: 24 kitchen.rs

Slavni kuvar Rudolf Van Vin ima sjajan recept za pitu od spanaća, ali i za sok od šargarepe, koji su  idealno rješenje za osvježenje. Spanać je zdravo povrće koje ima visoku hranljivu vrijednost, sa velikom količinom lako probavljivih bjelančevina. Upravo zato je dobro spremati jela koja sadrže ovu zdravu namirnicu, posebno za djecu.

Za pitu je potrebno: pakovanje lisnatog tijesta, suncokretovo ulje, tri  jaja, 150 g dimljene slanine,   luk, crvena paprika, 500 g spanaća, 250 g feta-sira,  50 g pinjola, so, svježe mljeveni biber.

Za sok je potrebno: 1l soka od mrkve, 2 grančice korijandera, 2 kašičice sirupa od đumbira,  limeta, malo maslinovog ulja.

Prvo zagrijte rernu na 200 stepeni.  Posudu za pečenje namažite uljem, a stranice posude prekrijte papirom i pustite ih da pređe preko ivica. Lisnato tijesto razledite i namažite jednim jajetom koje ste prethodno razmutili viljuškom.

U međuvremenu zagrijte tiganj i ispržite slaninu. Oljuštite i isjeckajte luk, a zatim ga ispržite u masnoći od slanine. Prethodno isječenu papriku na kockice dodajte luku, a zatim dobro operite i iscijedite spanać, pa ga dodajte u tiganj. Umutite preostala jaja i dodajte im sastojke koje ste pržili u tiganju, a koja ste prethodno ocijedili od masnoće. Jaja i sastojke iz tiganja umiješajte zajedno i prebacite u posudu za pečenje. Nakon toga po vrhu pospite izmrvljeni feta sir i pinjole. Pecite 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon toga pripremite sok od šargarepe, tako što ćete sve sastojke uzeti i staviti u blender. Miksajte dok se sve ne sjedini i sipajte u čašu.

Izvor: 24 kitchen.rs