MAGAZIN PREPORUKA

ŽIVOT: Deset znakova da starimo i mirimo se s tim

srednje godineSvi znamo da vremenom starimo, ali mnogi se boje da upotrebe tu riječ. Međutim, baš kao i vino, neke stvari u našem životu s godinama postaju sve bolje. Ako se neko prepoznate u sljedećih 10 tačaka,  znači da stari, ali i da uživa u tom neizbježnom procesu.

1. Broj najboljih prijatelja smanjio se sa 25 na pet
Nekada smo se družili ,, na sve strane”, stalno dogovarali kafe i izlaske, konstantno bili u pokretu. Sada se najbolje osjećamo u mirnom društvu svojih najvjernijih prijatelja, male grupice koja nas potpuno razumije i najbolje poznaje.

2. Pidžama je najdraži odjevni predmet
Prije 10 godina ne bi vam palo na pamet da pozovete prijateljice na kafu i dočekate ih u pidžami, ali sada vam je ona postala omiljena odjeća koju ne skidate sa sebe kada ste kod kuće. Vikend proveden kod kuće, u krevetu i u pidžami  definicija je odmora.

3. Provodite više vremena s članovima porodice
Nekada ste bez razmišljanja otkazivali nedjeljne planove s njima kako biste ,,pobjegli” na druženje s prijateljima. Tada vam je bilo nezamislivo da svoje slobodno vrijeme ,,trošite” na porodicu koju ionako stalno viđate. Sada se radujete porodičnom ručku, rođendanima i ostalim prilikama tokom kojih možete uživati s njima.

4. Imate više samopouzdanja
Osjećate se dobro u svojoj koži. Pokoji šlaufić na trbuhu uopšte vas ne zamara i više ne razmišljate o svojim ,,nedostacima”. Prihvatili ste i zavoljeli svoje tijelo onakvo kakvo je  i znate da se vrijednost ne mjeri u broju kilograma ili bora na licu. Zdravlje vam je na prvom mjestu i postalo je važnije od izgleda, baš kako i treba.

5. Dosadne svakodnevne obaveze više ne zamaraju
Nekada ste zazirali od plaćanja računa, a sada vam to uopšte nije problem. Vodite evidenciju plaćanja, prihvatili ste i sistem svojih roditelja kojem ste se nekada smijali, pa sada sve plaćene račune spremate u posebne fascikle, jer se nikada ne zna hoće li zatrebati.
6. Izlazak na kavu je luda zabava

Izlasci tokom radne nedjelje ne padaju vam na pamet, jer ne želite umorni dolaziti na posao i najviše volite slobodno vrijeme da provodite kod kuće. Odluku da, ipak, izađete na kafu doživljavate kao nagradu.
7. Morate spavati minimalno osam  sati
Nekada ste mogli izdržati četiri sata sna i isto toliko ispijenih kava, ali sada vam je spavanje jedan od velikih prioriteta u životu i raspored prilagođavate tome. Upravo vas zbog toga više ne privlače dugi noćni izlasci. Mekani jastuk, ćebe i dobra serija sada je vaša omiljena tradicija.

8. Često započinjete rečenicu s ,,kad smo mi bili mladi…”
Iz današnje perspektive čini vam se kao da je sve bilo drugačije kada ste vi bili mladi.

9. Više ne razumijete žargon današnjih klinaca
Svojevremeno ste možda i bili majstor u pričanju šatrovačkog ,,jezika” (žešmo si slitmi), ali žargon današnjih klinaca zvuči vam otprilike kao japanski.

10. Prestali ste brojati svoje godine

Više se ne plašite svjećica na rođendanskoj torti i godina koje prolaze. Umjesto toga odlučili ste uživati u svakom trenutku jer ste shvatili da je vrijeme ima neprocjenjivu vrijednost. Donijeli ste odluku da se više nećete zamarati s glupostima i toga se čvrsto držite.