DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Medijska pismenost za sada izborni predmet samo u gimnazijama

Učesnici međunarodnog naučnog skupa su nedavno u Pljevljima razgovarali o medijskoj (ne)pismenosti u našem društvu. Tada su pozvali države Jugoistočne Evrope, odnosno institucije da u okviru reformi obrazovnog sistema predmet medijska pismenost uvedu kao nužan u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. Komentarišući ove navode, iz Ministarstva prosvete su kazali za MNE magazin da ovaj predmet postoji u gimnazijama kao izborni od 2009.godine.

Gimnazija-Slobodan-Skerovic

Gimnazija ,,Slobodan Škerović” u Podgorici

Iz resora objašnjavaju da je na taj način omogućeno đacima da stiču vještine analiziranja i kritičkog „čitanja“ medijske poruke.

-Uvođenjem predmeta omogućeno je i da razviju svijest o tome kako riječi i narativi, slika i zvuk mogu da se koriste u promociji određenih ideja i ciljeva – naveli su iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li će ovaj predmet uskoro biti na raspolaganju i osnovcima, iz ovog resora kažu da nije uključuje samo Ministarstvo u proceduru uvođenja novog predmeta i da je to složen proces.

-Zavod za školstvo pravi analize programa opravdanosti novog predmeta- ističu iz Ministarstva.

Navode da sve institucije obrazovnog sistema od Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, škola, kao i Nacionalnog savjeta sprovode aktivnosti u cilju stvaranja obrazovnih porgrama koji će omogućiti što kvalitetnije sticanje znanja, vještina i kompetencija učenika.