Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MILAN ŽIŽIĆ: Naučnik koji istražuje lijek za dijabetes

Podgoričanina Milana Žižića crnogorska javnost prepoznaje po humorističkoj grupi „Kenebek“, koja je bila aktuelna od 1998. do 2003. godine. On je u to vrijeme studirao fiziku i igrao u predstavama u kojima je imitirao brojne političare. Milan se više ne bavi glumom, već kao biofizičar radi ozbiljna naučna istraživanja. Trenutno je angažovan na jednom koje bi moglo da pomogne svjetskim naučnicima da otkriju lijek protiv dijabetesa. Naš sagovornik smatra da bi bio bolji od insulina.

Milan-Zizic_2

Biofizičar Milan Žižić

Milan radi u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu. Pet godina je sa saradnicom Joanom Zakševskom proučavao kako vanadijum utiče na živu gljivu. Milan za MNE magazin kaže da su rezultati pokazali da on izaziva nagomilavanje fosfatnih šećera koji su bitni, jer su izvori energije u organizmu. Novi lijek protiv dijabetesa ne bi morao da se koristi svakog dana, a imao bi bolja metabolička svojstva u odnosu na insulin.

-Poenta istraživanja jeste da se nađe mogućnost da se smanji toksičnost vandata. On inhibira neke enzime, a neke aktivira. Dobili smo da to radi u gljivi, a da njegova toksičnost nije velika. To bi značilo da pimjenom gljive može da se koristi kao neka vrsta lijeka. Ide se u tom pravcu – kaže Milan.

Naš sagovornik nije mogao da precizira kada bi mogli da očekujemo pojavu novog lijeka, zato što ga nije jednostavno uvesti u upotrebu. Ovakva istraživanja, kaže,  traju decenijama. Pojedini renomirani svjetski stručnjaci im već udijeljuju pohvale. Milan kaže da su ih pohvalile kolege iz Švajcarske, te da ovo istraživanje treba da se objavi ovog mjeseca u jednom tamošnjem stručnom časopisu. A riječi pohvale uputila mu je i Debi Krans, koja je broj jedan u svijetu kada je riječ o istraživanju vanadijuma.

-Vanadijum je dosta specifičan zato što mijenja oksidaciona stanja. Treba ga dobro upoznati. Otporan je na promjene temperature. Recimo, do sad su se koristile baterije koje ne traju dugo, a vanadijum bi im produžio vijek. Ima ga i u rudama, najviše u nafti, uglju… –kaže biofizičar.

Naš sagovornik  objašnjava da se vanadijum oslobađa i prilikom rada termoelektrana. Milan kaže da može biti potencijalno štetan, ali da opet postoji i neka korist, te da treba naći ravnotežu u tome.

U njegovoj ,,kuhinji krčkaju” se još neki eksperimenti. Ispitivali su gljivu, odnosno šampinjone tako što su ih obogaćivali raznim elementima. Rezultati su, kako kaže, pokazali da takvi šampinjoni imaju veću nutritivnu vrijednost. Milan navodi kako je to nova vrsta gljive koja bi mogla da se koristi u ishrani poput kisjele vode sa magnezijumom.