DOM PREPORUKA

ALZASJEN SALATA: Za doručak, ručak ili večeru

salata alzasjenUkusna salata koja je dobila ime po francuskoj pokrajini Alzas, čiji je inače specijalitet, specifična je po tome što može biti doručak, ručak ili večera, a može se spremati tokom cijele godine.
Sastojci (za 2 osobe):  zelena salata, 100 g kuvane šunke, 100 g kačkavalja (ementalera, gaude i sl.), 2 kuvana jajeta, malo limuna, maslinovo ulje, mrvica soli i šećera. Za preliv: kisela pavlaka i začinsko bilje

Priprema:

Može se korisititi i više vrsta zelene salate ili odabrati omiljena (puter, kristal i dr.). Salatu oprati i isjeckati na manje listiće. Začiniti sa malo limunovog soka i ulja i složiti na tanjir. Kuvanu šunku i sir isjeći na trakice, a jaja skuvati po želji. Na sredinu salate staviti po malu kupicu sjeckane šunke i sira, a kuvana jaja prepoloviti ili isjeći na osmine. Sve lijepo poređati i preliti sa umakom od kisele pavlake, jogurta i svježeg začinskog bilja.

Predlog: Na bazi Alzasjen salate možete napraviti varijaciju sa prženom piletinom ili nekim drugim mesom. Ova salata će biti još ukusnija ako joj dodate malo sjeckanog mladog luka i par kolutića paradajza… bon appetit!:)