SLAJDER ZDRAVLJE

PRIM. DR LJILJANA ŽIŽIĆ: Univerzalne dijete ne postoje

dijetaVeliki broj informacija i savjeta o ishrani sa kojima se susrećemo svakodnevno na internetu, mogu da budu zamka za one koji dovoljno ne poznaju određenu materiju,  kaže za MNE magazin prim. dr Ljiljana Žižić, specijalista higijene, nutricionista – dijetetičar.  Istakla je da je svaki pacijent drugačiji, ima svoje zdravstvene probleme, pa univerzalne dijete ne postoje.

– Internet je mjesto na kojem možemo da pronađemo dobre i korisne informacije, ali je i zamka za one koje ne poznaju dovoljno određenu materiju. Kada su u pitanju dijete koje se nalaze na internetu, smatram da ih ne treba praktikovati iz jednostavnog razloga što svaki čovjek, svaki pacijent, predstavlja priču za sebe i treba da mu se osmisli individualni program dijete – smatra dr Žižić.

Ljiljana Zizic5

Prim. dr Ljiljana Žižić

Univerzalne dijete, prema njenom mišljenju, ne postoje, jer svako ima svoje zdravstvene probleme i svoj ritam života i rada. Prema tome, kaže naša sagovornica, bitno je da redukciona dijeta koja se pravi za smanjenje tjelesne težine,  bude prilagođena određenoj osobi.

Dr Žižić ukazuje na značaj konsultacija sa ljekarima kada je riječ o osmišljavanju načina redukovane  ishrane i predlaže da jelovnik bude raznovrsan i obuhvata svih sedam osnovnih grupa namirnica.

– To su žitarice, meso, riba ili jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće i malo masnoće i slatkiša u umjerenoj količini. To je univerzalni program ishrane, ali svako ko treba da pristupi nekoj redukovanoj ishrani, odnosno dijeti mora prethodno  da se konsultuje sa ljekarom. Neophodno je uraditi i neka labaratorijska istraživanja,   procijeniti stanje uhranjenosti, uraditi opšti  pregled zdravstvenog stanja i tek na osnovu toga propisati dijetu – objašnjava ona.

Napominje da je mišljenje ljekara najvažnije, i da se ne smije pribjegavati onim dijetama za koje čujemo u okruženju i koje su nekom drugom pomogle.

Katarina Janković