ART SLAJDER

IVANA ČANOVIĆ: Crnogorka koja je pobijedila na Evroviziji klasične muzike

Nikšićanka Ivana Čanović jedna je od najpoznatijih crnogorskih operskih pjevačica koja umjetničkim izrazom oduševljava evropsku, kao i svjetsku publiku. Operska diva je tako nedavno briljirala na Evroviziji klasične muzike koja je bila upriličena u Beču, u toku evrovizijskih dešavanja. Učestvovalo je 40 operskih pjevača, a publika je Ivani dodijelila prvo mjesto.


ivana canovic

-Klasični radio je organizovao Evroviziju i predstavljala sam Crnu Goru. Za to prvo mjesto je zaslužan i naš crnogorski pijanista Mladen Dabižljević sa kojim sam radila na snimanju operske arije koja nam je donijela pobjedu – prisjeća se Ivana.

Zbog fantastične saradnje sa Dabižljevićem planira koncerte širom Evrope, a nada se da će jedan od njih biti priređen i u našoj zemlji.

Operska pjevačica kaže kako se osjeća kao da je rođena pod srećnom zvijezdom. Još kao djevojčica obožavala je da uzima mikrofon i pjeva za ukućane i goste. Kaže da je veoma brzo pamtila tekst i melodiju bilo koje pjesme koju bi tada čula na radiju.

Hofkonzert-Ullrichsplatz 2 _ND3_4986 - Impressionen

Ivana Canovic

-Imala sam podršku roditelja koji su mi pomogli da slijedim svoje snove i ubrzo, već sa pet i šest godina, upisali su me u Umjetničko društvo ,,Zahumlje” i u Osnovnu muzičku školu ,,Dara
Čokorilo” –kaže Ivana.

Ona navodi kako je lijepo znati da imate ljude oko sebe koji vjeruju u vas i koji su spremni da vam osvijetle put kojim ste krenuli. To joj je mnogo značilo kada je počela da se bavi pjevanjem.

Ivana je shvatila da je opera njen život kada je prvi put nastupila na operskoj sceni. Tada je imala 17 godina i izvela je ulogu Valeta u Monteverdijevoj ,,Krunidbi Popeje” u Berlinu.

Promišljajući sa kim  bi danas voljela da nastupi, crnogorska operska pjevačica kaže da izdvaja svog glavnog trenera i primadonu, mecosoprana Hajdi Bruner i svog kolegu, svjetskog tenora Dmitrija Korčaka.

Dok razgovara sa nama Ivana kaže da se priprema za takmičenja i audicije u Italiji i Španiji, kao i za koncerte koji će biti održani u avgustu na Azurnoj obali. Njena najveća satisfakcija je biti na operskoj sceni, a van nje za svoju dušu voli da čuje note Erosa Ramacotija, Selin Dion i Džon Bon Džovija. Od crnogorskih izvođača najviše sluša Nenada Kneževića Kneza. Iako stalno putuje zbog koncerata koje održava širom svijeta, Ivana naglašava da se osjeća kao da nikada nije otišla iz Crne Gore.

-Kao da mi je srce u Crnoj Gori, a samo putujem da bih radila to što najviše volim i da mogu da predstavim svoju državu u svijetu-kaže Ivana.

Kultura i tradicija su, kako kaže, dva najveća dragulja našeg naroda.

kud duga

One Response to IVANA ČANOVIĆ: Crnogorka koja je pobijedila na Evroviziji klasične muzike