ART PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 28 godina preminuo gitarista Andres Segovia

Najveći gitaristički virtuoz novijeg doba, Andres Segovija (Segovia) preminuo je na današnji dan prije 28 godina, kada je imao 94 godine. Miloš Karadaglić, slavni gitarista klasične muzike iz Crne Gore,  kazao je u jednom od intervjua da mu je otac puštao djela Andresa Segovije iz 1970. Po riječima Karadaglića, Segovina djela su ga hipnotisala i davala mu neku neobjašnjivu energiju.

Ovaj veliki umjetnik, koji je inspirisao Karadaglića, bio je zadivljen gitarom od prvog trenutka kada je čuo. Rođen je u Linaru, u porodici koja je bila uticajna i poznata, njegov otac je bio advokat, i želio je takvu sudbinu i za svog sina, ali je takođe smatrao da treba da ima kulturnu podlogu koja je bogata i raznovrsna. Već u ranom djetinjstvu pohađao je školu za klavir i violinu, ali nije pokazivao preveliki entuzijazam, sve dok jednog dana u prijateljevoj kući nije čuo gitaru. Od tog trenutka njegova opsesija postaje ovaj instrument i njen zvuk, i do kraja svog života Segovija je smatra svojim najboljim prijateljem.

segovia

fuzzythinking.davidmullens.com

Nije imao podršku porodice i svojih učitelja sa Muzičkog instituta, pa postaje sam svoj učitelj i radi na svom obrazovanju. Zanimljivo je to da je shvatio vrlo brzo da se vježbe koje je naučio za klavir, vrlo uspješno mogu primijeniti i na gitari.

Zahvaljujući svom umijeću, razvija svoju tehniku i Segovijin stil biva unikatan. U vrijeme kada je on stvarao gitara se smatrala prostim instrumentom, na kojem su svirali niži društveni slojevi. Upravo to u ovom umjetniku stvara još veću želju da vježba i napreduje, kako bi dokazao da je gitara posebna.

Pod patronatom lokalnog kulturološkog društva „Circulo Artistico“, njegova slava počinje rasti u 15 – toj godini nakon izvrsnog koncerta. Nakon toga, imao je koncerte u velikim gradovima poput Barselone i Madrida. Baš u Madridu postaje vlasnik legendarne gitare Manuela Ramireza, antologijskog graditelja, koja će ga pratiti godinama.

Godine 1919. njegova slava je dostigla vrhunac i on postaje svjetski poznat. Te godine odlazi u južnu Ameriku gdje je izvrsno prihvaćen. Njegov koncert 1923. godine „Londonski Time“ proglašava najboljim za tu sezonu. Fasciniran barokom i renesansom, dolazi do djela Silviusa Leopolda Vajsa i shvata da su izrazito efektna i vrlo lako primjenjiva na klasičnoj gitari. Opet prkoseći svim emancipovanim krugovima muzičara, uspijeva podići gitaru koju je prihvatio još kao dijete, sa margine društva i iz blata neznanja i stvoriti od nje jedan od najvećih instrumenata svih vremena.

Vodeći kompozitori tog vremena ga prihvataju, i počinju gledati drugačije na gitaru, i pišu moderna djela za nju.

Građanski rat u Španiji 1936. godine prisiljava ga da ostavi kuću i preseli se u Ðenovu na neko vrijeme, a nakon toga odlazi u Urugvaj. Sa svojim uticajem uspijeva postaviti gitaru kao jak predmet i smijer na akademijama u Londonu, Barseloni, Firenci i Madridu.

sa zenom

Andres Segovia sa suprugom Emilitom

Njegova žena i bivša studentkinja Emilita, rađa mu dvoje djece i žive zajedno na Menhetnu. Veliki filozof i osoba sa istančanom crtom za umjetnost svih ostalih oblika umire 1987. godine ostavivši nam genijalno životno djelo i ostvarivši svoj životni san.

Priredila: Katarina Janković

Foto: The twang dynasty

kud duga