SLAJDER ZDRAVLJE

DR SANJA ČEJOVIĆ: Digitalnim mamografom obavljeno 300 pregleda

mamograf

Digitalni mamograf je instaliran u Kliničkom centru Crne Gore početkom marta i do sada je već obavljeno 300 pregleda. Dr Sanja Čejović, radiolog koja je bila u Sloveniji na obuci za rad na ovom aparatu, kaže za MNE magazin da se u toj zemlji digitalni mamograf primjenjuje od 2008.godine. Ona cijeni da rad na digitalnom mamografu nije ništa teži, ali ni lakši u odnosu na druge dijagnostičke modalitete koji se koriste u otkrivanju bolesti dojke.

dr sanaj cejovic

Dr Sanja Čejović

Četiri doktora specijalista radiologije iz Crne Gore su se obučavali za rad na ovom aparatu u Sloveniji, u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Ljubljana u Sloveniji , u dijelu njihovog Nacionalnog skrininga za karcinom dojke koji nosi ime Dora. Mentor im je bio doktor Maksimilijan Kadivec.

-Nisu sve zdravstvene ustanove kod nas obuhvaćene digitalnim aparatima,  niti je skriningom obuhvaćena i cijela Slovenija, već samo dio, s obzirom na to da se radi o ogromnom projektu koji zahtijeva velike materijalne, tehničke i ljudske resurse – kaže doktorica.

Osim pregleda na mamografu i dijagnostikovanja promjena na dojkama crnogorski ljekari obučavani su na aparatu i za biopsiju sumnjivih promjena, odnosno o metodi kojom se ,,izvlači” sumnjivo tkivo na bezbjedan način kako bi se priroda promjene vidjela pod mikroskopom i ustanovila adekvatna dijagnoza.

-Ova standardizovana intervencija se u Dori radi rutinski, svakodnevno kako bi se razriješila dijagnostička dilema – kaže dr Čejović.

Ona objašnjava da je digitalni mamograf aparat koji koristi jonizujuće zračenje što podrazumijeva da osoblje vodi računa o sopstvenoj zaštiti, dok je za pacijentkinje pregled bezopasan i koristan. Doktorica ističe kako se pregled radi nakon navršene 40.godine, a potom na svake dvije godine, ukoliko radiolog ne procijeni ranije.

-Naravno, može se raditi i ranije kod žena koje imaju sumnjive promjene dijagnostikovane drugim modalitetom, kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu ili kod onih koje su nosioci gena za oboljevanje od karcinoma dojke – kaže dr Čejović.

Naša sagovornica poručuje ženama da na pregled treba dolaziti redovno i mjesečno treba raditi samopreglede. Potrebno je i jedanput u 6-12 mjeseci obaviti ultrazvuk dojki.