ART PREPORUKA PROJEKTI

CNP: Drama Jovane Bojović osvojila dvije hiljade eura

Drama ,,Otvoreni kraj” autorke Jovane Bojović izabrana je za najbolju dramu na konkursu za nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora ,,Skroz nova drama”. U žiriju su bili Biljana Srbljanović, Ivica Buljan i Željko Sošić.

CNP

Crnogorsko narodno pozorište

Autorki nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada od 2.000 eura. Tematski naziv ovogodišnjeg konkursa bio je ,,Junaci našega doba”, kojim se naglašava repertoarska zainteresovanost CNP-a za dramske tekstove koji fokusiraju iskustva savremenosti, naročito iz perspektive mladih ljudi.
U saopštenju CNP je navedeno da Jovanina drama predstavlja sledeći korak u stvaranju građanske drame u Crnoj Gori, a i čitavom regionu.

-U jednom zagušljivom, malograđanskom, urbanom svijetu, koji je daleko od karikaturalnih i klišeiziranih slika tradicionalne crnogorske porodice, zdravo tkivo je nagriženo do smrti –istaknuto je u saopštenju.

U opisu drame navedeno je da dva brata i jedna žena, mrtva majka i živi otac – patrijarh porodice, posrću pod teretom modernog svijeta, onoga u šta se pretvorilo savremeno društvo, nakon dugo godina iščekivanja raskida sa reakcionarnom tradicijom, sa nedostatkom slobode, sa ruralnim i patrijarhalnim vrijednostima.

-Ali ono što je uslijedilo nije zadovoljilo nikoga… Andrej, tridesetogodišnji momak, nagrižen bolešču koja ubija, a koju ne želi ni da prizna, niti da se protiv nje bori, do kraja samo želi još jednu referencu u biografiji-istaknuto je u saopštenju.

Njegov tri godine stariji brat Ivan, davno odbačen od porodice i primoran da se odseli od kuće, nije odustao od pobune, ali mu ona isto tako nije donijela ništa. Između njih je Ana, mlada, obrazovana, urbana žena koja i zna i ne zna šta hoće. Rastrgana je između onoga što je nov način pristojnog života: humanitarne organizacije, NGO, ukrašavanje enterijera, kič estetika i sa druge strane pobune, slobode, vjere u njenu viziju ljubavi i potrebe da se u zagušljivom prostoru jednom zauvijek otvore svi prozori i sva vrata.

-U svijetu u kome se ni za šta više ne možemo uhvatiti kao za čvrsti oslonac, autorkini likovi, bez imalo patetike i samosažaljenja, sami biraju svoje puteve. ,,Puni ste te odvratne vjere u čvrstinu kamena, a jedna bomba je dovoljna da sve to sruši. Sve što si sagradio”, izgovara Ivan – piše u saopštenju.

Žiri je preporučio tri dramska teksta koja su pristigla na konkurs, za scenu studio: ,,Isti”, autorke  Sare Đurović, ,,Istraga” Aleksandra Radunovića i ,,Sobe” Ilije Đurovića.

 

kud duga