Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

USVOJENJE DJECE: Jovan je usrećio porodicu Perović

Prije godinu i dva mjeseca crnogorski filmski kritičar Vuk Perović, sa suprugom Gordanom, usvojio je dječaka Jovana. Od tada im se iz korijena promijenio život. Vuk za MNE magazin kaže da su promijenili kako organizaciju, tako i prioritete i vrlo su srećni zbog toga. Jovan ih je učinio izuzetno radosnim.

vuk-perovic-2

Vuk sa Gordanom i Jovanom

-Znamo da je Jovan promijenio život ne samo nama, već i cjelokupnom našem okruženju. I učinio ga srećnijim i ljepšim – kaže Vuk.

Dječak ima godinu i deset mjeseci. Odgovarajući na pitanje zašto bi nekom preporučio da usvoji dijete ukoliko je u dilemi, Vuk kaže da nije dobar u preporukama, pogotovo životnim.

-Mislim da tako velike stvari u životu čovjek treba da uradi isključivo ako je siguran u to i ako ih mnogo želi – kaže Vuk.

vuk perovic i jovan perovic

U našoj zemlji je mnogo tabu tema i naš sagovornik smatra da je tako vjerovatno jedna od njih i usvajanje djece. On ističe da bi bilo nemoguće živjeti ukoliko bi se stalno obazirali na to šta je u crnogorskom društvu tabu tema. Njih to, kako kaže, baš i nije toliko zanimalo.

Da je izazov usvojiti dijete, ali je i veliki izvor međusobnog nadopunjavanja zadovoljstva i radosti, sticanja zajedničkog iskustva, rasta i razvoja pojedinca i porodice, smatra socijalna radnica i porodični terapeut Dijana Popović – Gavranović. Ona navodi da se od dobrog usvojitelja očekuje da o djetetu brine na odgovarajući način i to onoliko dugo koliko se to očekuje od bioloških roditelja.

Dijana Popovic Gavranovic MAGAZIN 2

Dijana Popović Gavranović

-Očekuje se da je spreman da procijeni sopstvene potencijale i znanja potrebna za uspješno roditeljstvo, da ima sposobnost da prepozna djetetove mnogobrojne potrebe, da ih razumije i zadovolji, da je upoznat s procesom dječjeg razvoja… – kaže Popović-Gavranović.

Ona objašnjava da dobar usvojitelj treba da podrži dijete u nastojanju da očuva svoj lični, porodični i kulturni identitet. Naša sagovornica ističe da usvojitelji moraju biti spremni da saopšte djetetu da je usvojeno, jer ono ima pravo da zna istinu o svom porijeklu i to je važno za njihove odnose i međusobno povjerenje.

-Od dobrog usvojitelja se, kao dobrog roditelja, traži da zatraži pomoć kada naiđu problemi. Na taj način će uspijevati da zadovolje svoje lične potrebe i potrebe djeteta. Usvojitelji će biti vođeni osjećanjem zadovoljstva zbog dobijanja djeteta, a dijete zbog dobijanja roditelja, što je suština i preporuka usvojenja – kaže porodični terapeut.

Stručni tim kojeg čini psiholog, pedagog, socijalni radnik i pravnik pojedinačno ispituju i daju mišljenje o podobnosti budućih usvojitelja. To su nam kazali iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Pored procjene, stručni tim priprema buduće usvojitelje za usvojenje. Tako je prošle godine u našoj državi usvojeno desetoro djece, a u toku ove godine usvojeno je jedno dijete. Iz ovog resora ističu da se uglavnom usvajaju djeca koja imaju do tri godine.