MAGAZIN SLAJDER

PUTOPIS: Lajpcig – grad lipa, muzike i istorije

Lajpcig 78

Dr Nina Mandić i dr Vjera Janković

Povod za posjetu Lajpcigu nije bila turistička znatiželja već  naučni skup. Ovogodišnji Kongres pedijatrijskih infektivnih bolesti održavao se u tom gradu. Iako je riječ o evropskom kongresu bilo je  više od 2000 učesnika iz čitavog svijeta. Čak i iz Afrike. Mala država prema Atlantskom okeanu, Gambija,  imala je svog  predstavnika na ovom kongresu.

Svakako da se učešćem na ovakvim skupovima osjećate kao građanin svijeta. Lajpcig vjerovatno nije destinacija koju ste žarko željeli da posjetite. Međutim, kad se tamo, ipak, nađete onda vam sigurno neće biti žao što ste obišli ovaj grad.

Nalazi se na istoku Njemačke i sa pola miliona stanovnika najveći je grad savezne pokrajine Saksonije. Ime grada potiče od slovenske riječi lipsk, što znači, mjesto gdje rastu lipe. Čim kročite u ovaj grad imate osjećaj reda i davno prošlog socijalizma koji stidljivo prominira iz svake zgrade i ulice. To što Njemce bije glas da su tačni i precizni, osjetite već na prvom koraku. Sve je jako dobro organizovano i besprekorno funkcioniše. U takvom gradu osjećate se  sigurno i zaštićeno.Lajpcog 20

U Lajpcigu je 1409. godine otvoren Univerzitet, što je ovaj grad stavilo na kulturnu i izdavačku mapu Njemačkog carstva. Jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji Lajpciga bila je čuvena Bitka naroda gdje je 1813. poražena Napoleonova vojska, čime je konačno završeno osvajanje francuskog cara. Univerzitet muzike i pozorišta Mendelson  osnovao  je 1843. Feliks Mendelson i najstariji je univerzitet za muziku u Njemačkoj. Gradska kuća je jedna od najpoznatijih znamenitosti Lajpciga. U njoj se nalazio feudalni apelacioni sud i zatvor. Na pijačnom trgu ispred Gradske kuće nalazilo se i gubilište. Bahov Muzej i crkva Svetog Tomasa  poznata je kao mjesto gdje je čuveni kompozitor radio i gdje je i sahranjen.Lajpcig 54

Auerbahov podrum datira iz srednjeg vijeka i jedan je od najstarijih pabova u Evropi, a bio je omiljeno mjesto Getea, čak je opisan u njegovom djelu Faust. Crkva Sv. Nikole je izgrađena u XII vijeku i najstarija i najveća je crkva u Lajpcigu. Svjetsku popularnost stekla je 1989. kada se u njoj okupilo 70.000 demonstranata zahtijevajući rušenje Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke.

Zoološki vrt jedan je od najvećih i najljepših vrtova  u Evropi. Na nekoliko hiljada kvadratnih metara u bujnoj vegetaciji, smještene su životinje iz svih krajeva svijeta. Ako uđete u dio Afrike onda mislite da ste stvarno tamo. Napravljeni su identični uslovi od klime do vegetacije kao u tim krajevima.  Jedan dan je malo da ga cijelog obiđete.

Lajpcig je grad i drugih brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti. U isto vrijeme, ovo je grad dobre zabave, restorana, pabova, kafića i noćnih klubova. Završeno je još jedno naučno putovanje i ovog puta spoj lijepog i korisnog bio je više od očekivanog. U Lajpcigu su živjeli, radili ili boravili Bah, Mendelson, Gete, Šiler, a u novije vrijeme i Angela Merkel koja je u Lapcigu studirala fiziku. Pa, kad su se oni našli tu, trebalo bi i vi.

TEKST i FOTO: dr  Vjera Janković i dr Nina Mandić

This slideshow requires JavaScript.