DRUŠTVO PREPORUKA

BIJELO POLJE: Završen Naučni skup ,,Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu“

Naucni skup u Bijelom Polju 1

Detalj sa naučnog skupa u Bijelom Polje

Naučni skup ,,Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu“, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Instituta za dječiju i omladinsku književnost, održan je juče u Bijelom Polju.

Na skupu koji je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore predstavljeni su radovi naučnih poslenika iz Crne Gore i Srbije o stvaralaštvu Dejana Đonovića, Igora Bojovića, Blage Žurić, Miroslava Jovanovića Timotijeva, Dragomira Ćulafića, Dragiše Jovovića, Velimira Ralevića, Dragane Kršenković-Brković, Velizara Boškovića i Slobodana Vukanovića.

– Sa skupa će proizaći monografija koja će u sebi objediniti prezentovane radove, ali i dodatne priloge o djelima još nekih crnogorskih pisaca i spisateljica. Ovim bi trebalo da započne detaljnije naučno sagledavanje recentnije književne produkcije onih autora koji su se posljednjih godina izdvojili svojim kvalitetom, a o kojima nisu postojali ozbiljniji naučni tekstovi – kazala je za MNE magazin doc. dr Svetlana Kalezić- Radonjić, izvršna direktorka Instituta za dječiju i omladinsku književnost.

Po njenim riječima, ovaj skup predstavlja i važan aspekat kulturnog povezivanja sjevera i centralne regije Crne Gore, u čemu je ključnu ulogu odigrala plodotvorna saradnja sa direktorom JU Ratkovićeve večeri poezije Abazom Dizdarevićem.

– Kada se na čelu važnih institucija nalaze ljudi sa jasnom vizijom o kulturnom unapređivanju svojih sredina, onda se kvalitetna realizacija dobrih ideja sama po sebi nameće – naglasila je ona.

U dalje planove Instituta spada organizovanje naučnih skupova o djelu najvažnijih crnogorskih pisaca u čemu će takođe doći do udruživanja sa značajnim javnim i naučnim ustanovama.