ART PREPORUKA

NVO „AUT“ UKRASILA PODGORICU: Murali kao duševna terapija

NVO „AUT“ (Alternativni centar za potrebe mladih) organizacija je koja svojim aktivnostima pruža podršku mladim, alternativnim umjetnicima sa ciljem da promovišu značaj umjetnosti  putem neformalnog obrazovanja, promocijom savremenih ideja i ljudskih prava kroz umjetnost, kazala je za MNE magazin Asja Šašić koja je osnivač ove organizacije u Podgorici.

Javne institucije (škole i resursni centri) su im ukazale povjerenje i na njihovim zidovima su se našla vizuelna rješenja ovih mladih umjetnika. Oko 200 članova, koliko ih trenutno ima, do sada su oslikali murale na Osnovnim školama „21.maj“ i „Pavle Rovinski“, Gimnaziji „Slobodan Škerović, JU Centru Ljubović i mural u centru grada- u Njegoševoj ulici, koji kako kaže Asja još uvijek nije završen. Na pitanje da li imaju u planu da uljepšaju još neki objekat, ona kaže da će nastaviti sa muralom u centru, osvježiti mural za Resursni centar „1.Jun“, a nakon toga će raditi i na još jednoj osnovnoj školi.

Prema njenim riječima svim klijentima se šalju dva vizuelna rješenja i oni biraju šta će se naći na zidovima, a skica je podložna promjeni.

– Ponekad klijenti budu konkretni po pitanju motiva i kolorita murala, a nekad imamo potpunu umjetničku slobodu. Uključujemo i sve zainteresovane u samo oslikavanje i uvijek osluškujemo prohtjeve djece kad je riječ o motivima, koji će se naći na zidovima. Naši dizajneri inspiraciju nalaze u samom okruženju i trude se da optimalno odgovore na sve zahtjeve – objašnjava ona.

Ona se nada da će i drugim organizacijama, pojedincima, fizičkim i pravnim licima biti primjer, i raduju se sljedećim etapama projekta „GraCke instalacije“, koji za cilj ima uljepšavanje glavnog grada primjenjujući razne vidove alternativne umjetnosti.

– Nama murali predstavljaju jedan vid duševne terapije i osjećamo se ispunjenima jer smatramo da radimo nešto lijepo za Podgoricu, a samim tim što su nas ovakve institucije podržale i same kontaktirale, dolazimo do zaključka da se u našem gradu ostvaruje skroman progres kad je riječ o prihvatanju alternativnijih vidova umjetnosti kao što je ulična umjetnost – kazala je Asja.

Rekla je da će se upravi Glavnog grada uskoro obratiti za dozvolu zbog oslikavanja određenih lokacija u Podgorici, ali još uvijek nijesu otkrili koje su to.

Iz ovog udruženja se nadaju da će se više mladih ljudi uključiti u njihov projekat i dati svoj doprinis kako bi se Podgorica barem u ovom smislu približila ostalim razvijenim gradovima Evrope i ostatka svijeta.

– Naš glavni grad je kulturni centar svih dešavanja i jedan stranac dosta toga može zaključiti na osnovu samog izgleda grada i kulturnog sadržaja. Smatramo da ima dosta prostora za poboljšavanje svih segmenata u kulturi i nadamo se da ćemo u budućnosti vidjeti više konkretnih projekata i akcija, a manje „kukanja iz dnevnih soba”- pojašnjava naša sagovornica.

Katarina Janković

This slideshow requires JavaScript.

kud duga