DRUŠTVO SLAJDER

GRAĐANI KRITIKUJU ZAKON: Ne smije se štedjeti na trudnicama

trudnica

Fond za zdravstveno osiguranje poslodavcima neće refundirati naknadu za prva dva mjeseca trudničkog odsustva zaposlenih. To je predviđeno nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je na javnoj raspravi. Pojedini poslanici, kao i predstavnici NVO kritički se osvrću na ovaj predlog i smatraju da ga ne treba usvojiti.

Kažu da Fond može pribjeći uštedi nekim drugim rješenjem. Sa tim predlogom su saglasni i naši sagovornici koje smo anketirali.

Ljiljana Ljesar

Ljiljana Ljesar

Ljiljana Ljesar: To je žalosno. Trudnicu treba podržati na sve moguće načine bilo da je riječ o privatniku ili državi. Stvarno je strašno to što rade. Trudnice su naša budućnost i nikako ne smije ovaj predlog zakona da se usvoji. Ako država gleda da zaradi na trudnice onda ne znam o čemu treba da pričamo. Ako se budu pitali poslodavci za ta dva mjeseca o isplati nadoknade, to je onda žalosno. Sve treba da ide u prilog trudnicama. Treba im pomoći, da je sreće u ovoj zemlji.

Savica-Bora

Savica Bora

Savica Bora: Ja sam iz Makedonije. Kod nas država to stalno plaća, tako da mislim da nije u redu taj predlog zakona. Tako treba svuda da bude. Devet mjeseci je porodiljsko. Fond treba sve da preuzme, jer poslodavac može da ne plaća trudnicama iznos koji treba da dobiju. Fond ne smije ovako da štedi.

Danica-Rondovic

Danica Rondović

Danica Rondović: Smatram da bi država trebalo da više vodi računa o trudnicama. Protiv sam usvajanja te zakonske izmjene. Poslodavcima je data sloboda da stvari rješavaju u skladu sa nekim svojim programima, a ne u skladu sa zakonom. Oni prosto ne moraju da poštuju zakon.

Radoje-Kovacevic

Radoje Kovačević

Radoje Kovačević: Znate, upravo mi je supruga ostala bez posla zato što je poslodavac zatvorio firmu. Ona je ostala bez bilo kakvih prava. Nije joj uplaćivan ni doprinos, ništa. Ako Fond ne bude refundirao novac poslodavcima kada žene pođu na trudničko u ta prva dva mjeseca, mislim da će mnogi to zloupotrebljavati.