Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

ČITALAČKA KULTURA: Djecu sve manje zanimaju knjige

Upset

Foto: pbs.org

Čitalačka kultura u Crnoj Gori je u padu, zaključuju profesorice u podgoričkoj i danilovgradskoj osnovnoj školi  Sonja Savićević i Mirjana Rajović. One su za MNE magazin rekle da djeca sve manje čitaju i da se taj trend samo učvršćuje pod uticajem masovnih medija i modernih tehnologija.

– Pod uticajem medija i interneta djeca sve manje čitaju. Imam mnogo godina iskustva u radu sa djecom i mogu da kažem da one koje je bog obdario ljubavlju prema pisanoj riječi uvijek nađu vremena za pravu knjigu. Veliko je pitanje da li je odabir književnih djela u školi odgovarajući za djecu i da li su njima te odabrane knjige zanimljive – kazala je Sonja Savićević, profesorica maternjeg jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Branko Božović“.

Ona smatra da djeci knjige, koje se čitaju po planu i programu u školama, nijesu interesantne i da bi po tom pitanju trebalo nešto preduzeti. Djeca, kao i da odrasli,  ističe profesorica, nemaju puno vremena da čitaju, pa bi za njih bilo bolje odabirati kraća književna djela koja imaju istinsku vrijednost.

– Mislim da bi tada djeca možda više čitala. Ne mislim samo na osnovnu, nego i na srednju školu, jer teško je očekivati od djeteta koje je zaluđeno kompjuterima da pročita recimo Anu Karenjinu ili Zločin i kaznu… Ja sam oduvijek bila velika ljubiteljka knjige, ali je i u mom vremenu bilo teško odgovoriti na sve školske obaveze i pročitati djela tog obima. To sam i sama kasnije shvatila, kad sam počela da istražujem koliko je čitanje u vrijeme škole nekada bilo suvoparno – otkrila je Savićević.

Ona kaže da nije samo čitalačka kultura u padu, već je to slučaj i sa opštom kulturom, pa da u posljednje vrijeme ni diploma nema istinsku vrijednost.

– Često se desi da neko ima potencijal i čitalački i ostali, ali ga niko ne prepozna, jer u porodici nema nekoga ko će ga forsirati – rekla je Savićević.

I profesorica iz danilovgradske Osnovne škole „Vuko Jovović“  Mirjana Rajović smatra da moderna tehnologija doprinosi tome da su djeca navikla da brzo dolaze do infomacija, kao i da oni u odraslijem dobu čitaju sve manje, a da ih ni ne zanima ona literatura koja im je zadata po planu i programu.

– Čitalačka kultura je u padu jer su djeca naučila da lako dolaze do informacija, pa nemaju strpljenja za obimna književna djela. Moje viđenje je da djeca pribjegavaju kraćim, prepričanim verzijama, koje će im skratiti vrijeme posvećeno knjizi – kazala je Rajović.

Katarina Janković