DOM PREPORUKA

ENTERIJER: Ljetnje inspiracije u domu

 

Andreja

Ljeto samo što nije stiglo i idealno je vrijeme da pripremite dom za sunčanu sezonu. Boje su ključni element u dizajnu. Svaka nijansa emituje određenu energiju, a odavno je dokazano da u okruženju crvene, žute, narandžaste i jarkih tonova osjećamo toplotu, dok hladne boje poput plave, sive, zelene i ljubičaste rashlađuju. Upotreba boja, koju ne treba primjenjivati samo na zidovima, po ovom principu stvara novu dinamiku i na tradicionalnim komadima namještaja.

Ukoliko niste dovoljno hrabri za primjenu i korišćenje drugačijih boja, onda to svakako učinite bojom svjetlosti dekorativne rasvjete ili lampi. One će svjetlosnim snopom obojiti prostor i dati mu novu notu.

Idealne momente uživanja u vašem domu stvaraju svjetlosni efekti. Prirodno osvjetljenje je uvijek najbolji način da uljepšate prostor, ali ukoliko nije dostupno, statične lampe su odlično rješenje i mogu osvijetliti prostor. Ogledala, reflektujuće površine takođe moraju biti  bitne u uređenju enterijera, jer će prostorija izgledati veće i svjetlije.

Poželjne su i male promjene poput: presvlake na jastucima, prekrivača, zavjesa i draperija. Oslobodite se teških tkanina i materijala, stvorite svjetliji  i opušteniji osećaj u prostoru. Slojevitost, svijetle i prozračne tkanine mogu da stvore jednako toplu i udobnu sobu, kao one teške i masivne.

Upotreba geometrijskih šara i prirodnih tkanina su takođe uvijek dobar predlog i mogu se koristiti  na vrlo jedinstven način. Čiste linije i simetrija su elementi dizajna koji su često korišćeni. Dodavanjem ovih elemenata, možete unijeti klasične i moderne stilove koji daju divnu notu svakom domu. Ovakav spoj stilova može formirati efektne enterijere.

Cvjetni motivi su nezaobilazan detalj, bilo da se nalaze na tkanini, platnu koje visi na zidu,  tapeti… Unošenjem prirodne dekoracije poput biljaka, cvijeća, dajemo toplotu i posebnost enterijeru.

Dakle, trend za predstojeću ljetnju sezonu koji treba pratiti su: prirodno osvjetljenje, lampe, prirodni materijali, obrasci i neočekivane kombinacije boja, kombinovanje svježih, svjetlih i jarkih boja sa prirodnim teksturama.

Piše: Andreja Pavićević, dipl. dizajnerka

This slideshow requires JavaScript.